Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta demonstrationer mot massvåldet i Serbien – 23 000 vapen har lämnats in

På fredagen drog tiotusentals serber igen ut på gatan för att demonstrera mot den senaste tidens masskjutningar.

Det är tredje gången sedan en 13-årig skolpojke öppnade eld med sin fars vapen mot sina klasskamrater den 3 maj. Åtta elever och en säkerhetsvakt dödades. Sju personer skadades. Nästa dag skedde en ytterligare masskjutning där åtta personer dog.

Efter våldet meddelade regeringen att olagliga vapen, av vilka det finns många på Balkan efter 90-talets krig, får överlämnas utan konsekvenser. Regeringen gav en månad för folket att lämna in sina vapen. Sedan dess har över 23 000 vapen lämnats in, meddelar den serbiske ministern Bratislav Gašić.

Demonstranterna är missnöjda med hur regeringen har hanterat krisen. De kräver bland annat att presidenten och två ministrar avgår.

Källa: AFP, Reuters

Utrikes

Ett år sedan sprängningen av Nord Stream-gasledningarna

I dag har det gått ett år sedan sprängningen av Nord Stream-gasledningarna mellan Ryssland och Tyskland.

Sabotaget undersöks av myndigheter i Danmark, Sverige och Tyskland, men utredningarna är pågående och det är fortfarande inte fastslaget vem som låg bakom attacken.

De starkaste misstankarna är att det var Ryssland som sprängde tre av de fyra gasledningarna. Men det har också spekulerats i att någon ukrainsk grupp kan ha legat bakom attacken.

Gasen från de söndersprängda gasledningarna Nord Stream 1 och 2 bubblade upp till Östersjöns yta i flera dagar efter explosionerna.

En kvinna som bär på en gråtande liten flicka.

Armenierna som flyr Nagorno-Karabach tror inte de någonsin kommer tillbaka

Armenier är rädda för etnisk rensning.

Kung Carl XVI Gustaf på en bro ovanför motorvägen vid Stenungsund omgiven av en grupp människor. Det blåser och kungens hår står på ända. Han ser bekymrad ut.

Lerskredet i Västsverige utreds som miljöbrott

Kungen: ”Jag är glad att ingen omkom”

En modell av en färggrann rymdsond på fyra ben står på ett runt bord och runt bordet står indiska ungdomar i vita skjortor.

Indiens månlandare verkar inte ha klarat månnattens kyla

Det kan bli mellan -200 och -250 grader kallt på månen.

Trafik på en motorväg i Tyskland

EU-ministrar backade om utsläppsregler - bilindustrin fick igenom sin vilja

EU:s gröna ambitioner tog ett steg tillbaka idag när unionens ministrar beslöt att lätta på kommissionens förslag till nya utsläppsregler för fordon.

Nr 1. Rätten att utöva sin religion är en självklarhet för taiwaneserna. Största delen av dem är buddhister eller taoister. Troende i ett tempel/bönehus.

Kina drar åt tumskruvarna kring Taiwan men öborna låter sig inte skrämmas

Konflikten mellan ärkefienderna Kina och Taiwan blir ständigt allt mer brännbar. Det varnas för att Kina snart är redo att anfalla, men i Taiwan hoppas man att de grava följderna avskräcker Kina från att inleda ett krig.