Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joel Pohjanpalo slutade tvåa i Serie B:s skytteliga – Venezia knep sista kvalplatsen till Serie A efter att fyra konkurrenter bränt sin chans att passera

Uppdaterad 20.05.2023 22:33.
Joel Pohjanpalo gör sig redo inför match.
Bildtext Joel Pohjanpalo har gjort succé i Serie B.
Bild: Vinny Orlando/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Venezia hade marginalerna på sin sida då Serie B avslutades på fredagskvällen. Trots en förlust i slutomgången lyckades laget behålla sin plats bland de åtta bästa.

Målvakten Jesse Joronen och anfallaren Joel Pohjanpalo får spela om avancemang till Serie A. Serie B-säsongen avslutades på fredagskvällen och finländarnas klubb Venezia lyckades säkra en plats bland de åtta bästa – även om det var på håret.

I den sista omgången åkte Venezia på en 1–2-förlust mot Parma. Det var Pohjanpalo som stod för 1–1-kvitteringen sent i den första halvleken då han överlistade den tidigare stormålvakten Gianluigi Buffon som har hunnit fylla 45 år.

Finländaren kom upp i 19 mål på 37 matcher, vilket gav en andraplats i skytteligan. Formkurvan pekar uppåt för Pohjanpalo som har gjort åtta mål på de sex senaste matcherna.

Skytteligan

1. Gianluca Lapadula, Cagliari 21
2. Joel Pohjanpalo, Venezia 19
3. Walid Cheddira, Bari 17
4. Matteo Brunori, Palermo 17
5. Samuele Mulattieri, Frosinone 12

I de övriga matcherna gick resultaten Venezias väg.

Pisa åkte på en överraskande 1–2-förlust hemma mot nedflyttningsklara Spal. Även Palermo, Ascoli och Como hade kunnat passera Venezia, men inget av lagen vann sina matcher.

Sista omgången

Venezia avslutade säsongen starkt efter att sin bleka inledning. I mitten av februari låg Venezia näst sist och i mitten av mars på en anspråkslös 16:e plats som skulle ha inneburit nedflyttningskval.

Venezia avslutande ändå med saldot 6–1–2 som resulterade i att säsongen får en fortsättning i positiv bemärkelse.

Sex lag gör upp om en biljett

Toppduon Frosinone och Genoa har säkrat avancemang till Serie A, medan hela sex lag gör upp om den tredje och sista platsen.

Venezia behöver nu vinna över tre motståndare på raken för att avancera: enkelmötet mot Cagliari, dubbelmötet mot Parma och dubbelmötet i kvalfinalen.

I Venezia spelar förutom landslagskeepern Joronen även en annan finländsk målvakt: Niki Mäenpää. Han fick förra säsongen spela 17 Serie A-matcher för Venezia, men under årets säsong i Serie B har det bara blivit två matcher.

Serie B-tabellen
LagPoäng
1. Frosinone80Avancemang
2. Genoa73Avancemang
3. Bari65Kval, 2:a omgång
4. Parma60Kval, 2:a omgång
5. Cagliari60Kval: 1:a omgång
6. Sudtirol58Kval: 1:a omgång
7. Reggina50Kval: 1:a omgång
8. Venezia49Kval: 1:a omgång
9. Palermo49
10. Modena48
11. Pisa47
12. Ascoli47
13. Como47

Diskussion om artikeln