Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT:s uppgifter: Mobilförbud i skolorna uppe i regeringsförhandlingarna

Uppdaterad 20.05.2023 16:27.
Tre ungdomar i rad ser på sina mobiltelefoner.
Bildtext Skolor kan inte förbjuda mobiltelefoner på rasterna enligt nuvarande lagstiftning.
Bild: Ida-Maria Björkqvist/Yle

Ett förbud mot mobiltelefoner i grundskolan har diskuterats under regeringsförhandlingarna, enligt nyhetsbyrån STT:s källor. Enligt nuvarande lag är det redan möjligt att förbjuda mobiltelefoner under lektionstid.

De fyra partierna som regeringsförhandlar, Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna, har bett experter om utlåtanden och mera information. Målet är sannolikt att i lag specificera och tydligare begränsa elevernas rätt att använda mobiltelefoner under skoldagen.

STT har inte uppgifter om vilka partier som stöder ett förbud mot mobiltelefoner i skolan. Sannfinländarna nämner ändå saken i sina utbildningspolitiska valteser. Enligt partiets linje borde mobiltelefonen ligga i skolväskan under hela skoldagen.

Enligt Sannfinländarna är många barn beroende av mobiltelefoner och andra apparater.

”Det här måste man förstå, och skolarbetet fredas för andra metoder” skriver partiet i valteserna, och kräver mindre spel i skolan.

De andra partierna som regeringsförhandlar nämner inte ett förbud mot mobiltelefoner i sina valprogram.

Medborgarinitiativ har samma mål

Skolorna kan också enligt nuvarande lag i sina ordningsregler förbjuda användningen av mobiltelefon under lektionstid, om det stör lektionen. Eleven kan tvingas hålla telefonen utom synhåll, till exempel i ljudlöst läge i skolväskan.

Men lagstiftningen ger inte skolorna rätt att helt förbjuda mobiltelefoner under skoldagen. Skolan kan bara rekommendera att eleverna gör något annat på rasterna än använder mobilen, enligt Utbildningsstyrelsen.

Om skolan begränsar användningen av mobiltelefon på rasterna måste de se till att eleven kan kontakta sin vårdnadshavare om det behövs, eller sköta sådana personliga ärenden som inte kan vänta. Lagen ger inte skolan rätt att till exempel kräva att eleverna lämnar i från sig mobiltelefonen i början av skoldagen för att få tillbaka den först vid dagens slut.

I tjänsten kansalaisaloite.fi finns också ett medborgarinitiativ för att begränsa användningen av mobiltelefoner i grundskolan. Initiativet har hittills samlat över 26 000 underskrifter.

Li Andersson: Vad vill de tillföra?

Vänsterförbundets Li Andersson som är undervisningsminister i expeditionsministären påpekar att det redan nu går att förbjuda användningen av mobiler under lektionerna i skolans ordningsregler.

Hon undrar vad en skärpt lag egentligen skulle tillföra, och säger att övervakningen också är en fråga som måste lösas.

– Vem övervakar? Är det lärarens jobb? Vad händer, om någon bryter mot den där lagen?

Andersson säger att den viktigaste frågan utbildningsfrågan som måste lösas i regeringförhandlingarna är hur man ska förbättra det stöd eleverna får i skolan.

Pamla Leka tillsammans med barn i Granhultskolan.

Li Andersson vill att resten av landet ska bli som Grankulla och satsa på stödundervisning

Undervisningsminister Li Andersson (VF) vill att nästa regering reserverar 200 miljoner för att förbättra det stöd eleverna får i skolan.

Källa: STT

Diskussion om artikeln