Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Risto E.J. Penttilä är redo att bli Samlingspartiets presidentkandidat – men tror på Alexander Stubb

En man i svart kostym och ljusröd skjorta talar och rör på händerna framför sig.
Bildtext Risto E.J. Penttilä säger att han besitter det utrikes- och säkerhetspolitiska kunnandet som behövs för att vara presidentkandidat.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Risto E.J. penttilä är redo att ställa upp som Samlingspartiets presidentkandidat. Han har ändå inte diskuterat frågan med partiledningen ännu.

Det var Iltasanomat som var först med nyheten, som Penttilä nu bekräftar också för Svenska Yle.

– Jo, jag är intresserad, om det finns en sådan situation inom Samlingspartiet att det behövs.

Penttilä indikerar att Alexander Stubb skulle vara det logiska valet som presidentkandidat.

– Min tolkning är att om Alexander Stubb inte ställer upp finns det en situation där man behöver titta på kandidater utanför de aktiva politikerna. I så fall skulle jag vara intresserad och beredd att överväga en kandidatur.

Penttilä har tidigare lett Centralhandelskammaren och Näringslivets delegation EVA. Nu är han vd för konsultföretaget Nordic West Office.

Tror Stubb ställer upp

Risto E.J. Penttilä säger att han inte har kommit överens om någonting med Samlingspartiets ledning, men att många inom Samlingspartiet har varit i kontakt med honom.

Så det finns samlingspartister som har bett dig ställa upp som presidentkandidat?

– Många, men det är kanske ingenting nytt.

Enligt Risto E.J. Penttilä säger att det finns två nyckelfrågor som behöver svar om presidentkandidaturen ska bli verklighet.

På frågan om han skulle ha det utrikes- och säkerhetspolitiska kunnandet som behövs svarar han själv ja. Penttilä har bland annat fått mycket uppmärksamhet för att han redan i december 2021 förutspådde att Finland kommer att diskutera ett Natomedlemskap med USA i februari-mars året efter. I slutet av februari 2022 anföll Ryssland Ukraina.

Den andra nyckelfrågan är stödet.

– Jag har ingen aning om det finns stöd inom Samlingspartiet, så jag har bara konstaterat att om det behövs så är jag beredd att överväga.

Själv tror Risto E.J. Penttilä att Alexander Stubb kommer att ställa upp som Samlingspartiets presidentkandidat.

– Han är en strålande kandidat och har den bakgrund som behövs.

Om Stubb ändå skulle tacka nej bedömer Penttilä att han är på samma nivå som andra möjliga kandidater.

I Yles presidentenkät som publicerades tidigare i veckan hade Alexander Stubb ett stöd på fem procent. Med det landade han på en femteplats i enkäten efter Pekka Haavisto (Grön), Olli Rehn (C), utrikesexperten Mika Aaltola och Jussi Halla-aho (Sannf). Risto E.J. Penttiläs namn fanns inte med på topplistorna.

Hittills är det bara Rörelse Nus Harry Harkimo som har bekräftat att han ställer upp i presidentvalet.