Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad ska få mer färg och liv i centrum – elskåp blir gatukonst

Uppdaterad 21.05.2023 17:18.
Kvinna som målar elskåp.
Bildtext Ivana Milosavljevic gillar att folk kan titta på medan ett konstverk växer fram.
Bild: Hans Kreutzer

Jakobstad är staden som har allt, men inget av det syns. Ungefär så kan man sammanfatta bakgrunden till att en förening nu låter konstnärer måla elskåp i centrum.

Idén kommer från Jakobstadsbon Hans Kreutzer. Han gjorde två observationer; för det första finns det konstnärer, musiker, modeskapare och mycket mer i Jakobstad. För det andra finns ett torg och centrum som behöver fyllas med liv.

Och nu i maj blir det konst (och bean bags) av det hela.

– När man kan sätta något på gatan kan alla titta på det och bli glada av det, säger Kreutzer som har grundade föreningen Let's grow together Jakobstad för ett par år sedan.

Man i stad.
Bildtext Hans Kreutzer drömmer om ett mer livfullt och färgstarkt centrum i Jakobstad.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Föreningen har kontaktat en handfull konstnärer som ska göra om elskåp till bland annat skog, fåglar, växter och energi.

– Jakobstad ska bli livfullt, färgstarkt och något ska hända här. Jakobstad har så mycket men det kommer inte ut, så jag försöker dra fram något med mina idéer, säger Kreutzer.

Kvinnor och elskåp på torg
Bildtext Att få med Herrfors och JNT på noterna var enkelt då de väl fick en bild av vad föreningen ville göra med elskåpen. Oscar Hagen har målat det här elskåpet.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Roligt då folk stannar och kommenterar

I helgen var det Ivana Milosavljevics tur att måla sitt elskåp. Hon är uppväxt i Serbien och är utbildad visuell konstnär. Nuförtiden målar hon mest på fritiden, vid sidan om tre barn och heltidsjobb på Nautor.

– Det är roligt att blanda street art och egen konst, att konstnärer presenterar sig på det sättet.

Kvinna vid elskåp
Bildtext Ivana Milosavljevic är uppväxt i Serbien i en stad med många muralmålningar, och hon sätter gärna lite mer färg på sin nuvarande hemstad Jakobstad.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

gillar Själv ser hon fram emot att måla som performance, alltså att skapa verket samtidigt som publiken kan titta på.

– Folk får gärna komma och fråga, jag är inte blyg på det sättet utan blir glad om det intresserar. För folk som inte kommer i kontakt med konst varje dag så är det roligt om man promenerar förbi och ser något.

Konstverket kom till efter meditation

Elskåpet som Minna Salomaa har målat representerar växt och energi för henne. Målningen kallar hon skugga.

– Det är en del av mina meditationsmålningar, som jag har skapat efter en långvarig meditation.

Salomaa studerar bildkonst på yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Hon gillar att tavlan är så abstrakt att man kan tolka det man ser på många olika sätt.

Kvinna som sitter på elskåp
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

– Jag ser vad jag ser och någon annan ser något annat. Jag ser växt och energi så det passar bra ihop med Let's grow together Jakobstad.

Salomaa gillar också tanken på att ta ut konsten på gatan.

– När jag målade var det jättepositivt. Många stannade och sa att det är jättekul att du målar här, och att de vill se mera målningar i staden.

Bean bags av gamla segel på torget

Torget i Jakobstad ska också, liksom i fjol, få odlingar och nytt för i år är sittsäckar (bean bags) som är gjorda av gamla segel.

– Idén är att då Jakobstad är en segelstad tänkte jag att vi ska använda gamla segel till något. Det finns en mötesplats på torget och om vi har sittsäckar kan man sitta där, barnen kan leka med dem och så vidare.

kvinna som sitter och syr
Bildtext Studerande Eneken Pärnek vid Optima syr sittsäckarna av ett gammalt segel från Baltic Yachts.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Diskussion om artikeln