Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina uttryckte ”starkt missnöje” med G7-ländernas kommuniké

Uppdaterad 20.05.2023 19:10.
Deltagare i G7-mötet i den japanska staden Hiroshima 20.5.2023.
Bildtext Deltagare i G7-mötet i den japanska staden Hiroshima 20.5.2023.
Bild: Jacques Witt/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Ledare från sju rika nationer – de så kallade G7-länderna – har deltagit i ett toppmöte sedan fredagen i den japanska staden Hiroshima.

Kina uttryckte på lördagen sitt starka missnöje med en kommuniké som utfärdades av G7-ledarna i samband med mötet i Hiroshima.

G7-ledarna talar i kommunikén bland annat om Sydkinesiska havet och mänskliga rättigheter.

Blocket med de sju rika nationerna uppmanar Kina att ”inte bedriva störningsverksamhet”, och uttryckte också sin oro över kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Kina, särskilt i regionerna i västra Tibet och Xinjiang.

G7-länderna säger sig vara allvarligt oroade över territoriella dispyter i Sydkinesiska havet. Kina uppmanas också att använda sitt inflytande till att sätta press på Ryssland för att få ett slut på den ryska invasionen i Ukraina.

G7-ländernas toppmöte i Hiroshima.
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni anländer till en fotosession före ett arbetslunchmöte om ekonomisk säkerhet un der G7-ländernas toppmöte i Hiroshima den 20 maj 2023.
Bild: Lehtikuva

Kina: ”Ingen internationell trovärdighet”

Men Kinas utrikesminister avvisade anklagelserna på lördag kväll, och sa att G7:s strategi inte har någon som helst internationell trovärdighet.

– G7 insisterar på att manipulera Kinarelaterade frågor och att smutskasta och attackera Kina, sa en talesman för utrikesministeriet i ett uttalande.

Enligt talesmannen uttrycker Kina sitt starka missnöje och starka motstånd och har lämnat in en officiell protest både till värdlandet Japan och till andra ”relevanta parter”.

I G7-ländernas uttalande betonas vikten av fred och stabilitet över Taiwansundet. På det svarade Kina med att kritisera G7-länderna för att inte visa tydligt motstånd mot Taiwans självständighet.

– G7 basunerar ut att de vill gå mot en fredlig, stabil och välmående värld. Men i själva verket hindrar det världsfreden, undergräver regional stabilitet och hämmar utvecklingen av andra länder, sade talesmannen.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Italiens premiärminister Giorgia Meloni pratar med varandra.

Macron och Meloni begravde stridsyxan i Hiroshima

Träffades på tu man hand i samband med G7-mötet.

I ett uttalande från Kinas ambassad i Japan sades det på lördagen att G7-toppmötet hade anstiftat blockpolitik. Ambassaden uppmanade gruppen att sluta skapa konfrontation och splittring.

Hiroshimakommunikén är ett resultat av förhandlingar mellan länderna i G7. Länderna har olika syn på förhållningssättet till Kina. Vissa nationer inklusive USA föredrar en starkare linje, medan en del länder i Europa vill undvika ytterligare konfrontationer.

Källor: AFP, Reuters