Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron och Meloni begravde stridsyxan i Hiroshima

Uppdaterad 20.05.2023 21:00.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Italiens premiärminister Giorgia Meloni pratar med varandra.
Bildtext Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Frankrikes president Emmanuel Macron under ett bilateralt möte vid sidan av G7-ländernas toppmöte i Hiroshima den 20 maj 2023.
Bild: Lehtikuva

Frankrikes president Emmanuel Macron och Italiens premiärminister Giorgia Meloni träffades på tu man hand under G7-ländernas toppmöte och diskuterade bland annat migrantfrågor som blivit ett hett ämne.

Frankrike och Italien har varit inbegripna i en ordväxling gällande hanteringen av migrationsfrågor.

Meloni och Macron träffades på lördagen i samband med ett toppmöte i den japanska staden Hiroshima där sju rika nationer – de så kallade G7-länderna – har samlats.

Tvisten mellan de båda länderna uppstod i och med att en fransk minister anklagade Italien för att inte kunna ta hand om de stora migrantskaror som kommer till Italien.

Det var Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin som i början av maj sa att Melonis högerregering inte hade kunnat lösa de migrationsproblem som hon i sin valkampanj hade talat om. Enligt Darmanin hade Meloni ljugit för väljarna om att hon skulle kunna få ett slut på migrantkrisen.

Det här påståendet ledde till att Italien krävde Frankrike på en ursäkt.

På lördagen hade de två ledarna ett 45-minutersmöte i samband med G7-mötet. Båda två uppges ha sett avslappnade ut, och Macron talade med Meloni om de svåra översvämningar som har drabbat norra Italien.

Meloni och Macron diskuterade bland annat migrationsfrågor och Tunisiens roll, och båda hade varit överens om att Tunisien behöver ekonomiskt stöd för att stabilisera situationen så att migrantströmmarna norrut kan begränsas, uppger tjänstemän.

– Jag pratade mycket med Emmanuel Macron i dag om den här frågan - vi har att göra med migrantfrågan - om Tunisien, och om hur detta bör hanteras på ett strukturellt sätt och om det faktum att Europa måste hitta konkreta lösningar. Vi har haft långa diskussioner och vi har uppnått fantastiska resultat. Vi måste agera och vi måste agera omedelbart. Det verkar som om Macron har stor vilja att hjälpa till med detta.

Enligt Meloni gick mötet med Macron bra.

– Liksom våra tidigare möten gick det här bra – i den meningen att vi tenderar att vara väldigt konkreta.

Källa: Reuters