Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schweiz besegrade Kanada i toppmötet – Olli Jokinen tycker att Joe Veleno inte ska få spela vidare i VM efter sitt fula tilltag

Uppdaterad 21.05.2023 10:53.
Kanadensiska och schweiziska ishockeyspelare vid målet i en match.
Bildtext Joe Veleno och Milan Lucic står på vakt framför det schweiziska målet.
Bild: EPA-EFE

I ishockey-VM har Schweiz alla förutsättningar att vinna B-gruppen, medan gruppvärden Lettland är med i kampen om en kvartsfinalplats. Insatserna i tisdagsmatchen Schweiz–Lettland kan vara höga.

Schweiz tog ett stort kliv mot segern i grupp B. Laget vann över Kanada med 3–2 i Riga och gick upp på förstaplats då samtliga lag har en eller två matcher kvar att spela.

Kanada gjorde det första målet då matchen kommit halvvägs, men Schweiz vände 0–1 till 2–1 före den andra periodpausen. I den tredje perioden gjorde lagen varsitt mål: Schweiz gick upp i en 3–1-ledning, varefter Kanada fick in ett reduceringsmål.

Den stora snackisen i matchen var en duell mellan Kanadas Joe Veleno och Schweiz Nino Niederreiter. I en sargduell trampade Veleno med skridskoskenan på Niederreiters ben, men blev utan utvisning.

– Enligt all logik ska han inte spela längre i denna turnering. Det måste ju bli avstängning turneringen ut, säger experten Olli Jokinen i CMores tv-sändning.

Se situationen på Twitter.

Efter den omtalade sekvensen knuffade Niederreiter omkull Veleno framför målet och schweizaren fick gå och sätta sig. Kanada tog vara på sitt powerplay och gick upp i en 1–0-ledning.

En period räckte för Sverige

I Tammerfors vann Sverige över Frankrike med 4–0.

Samtliga mål gjordes i den första perioden. Anfallaren Fabian Zetterlund stod för två fullträffar och backen Henrik Tömmernes spelade fram till tre mål.

I gruppspelet kommer Sverige ännu att ställas mot Danmark och USA. Både USA och Sverige har vunnit sina samtliga matcher hittills och gruppsegern står förmodligen på spel i tisdagens Sverige–USA-match.

Tar sig Lettland till kvartsfinal?

I kvällsmatchen i Riga tvålade gruppvärden Lettland till Kazakstan med 7–0.

Lettland ligger fyra i gruppen och Slovakien är det enda laget som kan hota Lettlands avancemang.

Tabelltoppen i B-gruppen
LagMatcherPoäng
1. Schweiz515
2. Tjeckien513
3. Kanada511
4. Lettland611
5. Slovakien55

Avslutningen kan bli en nagelbitare. För Lettland återstår en tuff match mot Schweiz, medan Slovakien går in som klar förhandsfavorit mot Slovenien och Norge.

Om båda lagen landar på elva poäng är det fördel Slovakien som vann inbördesmötet.

Resultat

Kanada–Schweiz 2–3 (0–0, 1–2, 1–1)

Kazakstan–Lettland 0–7 (0–2, 0–3, 0–2)

Sverige–Frankrike 4–0 (4–0, 0–0, 0–0)

Artikeln har uppdaterats söndagen den 21 maj klockan 10.11.

Diskussion om artikeln