Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Florida vände och vann mot Carolina – Aleksander Barkov kvitteringsmål prisades på många håll och Matthew Tkachuk avgjorde igen i förlängningen

Uppdaterad 21.05.2023 09:46.
Carolinas backar trasslar ihop sig och Matthew Tkachuk kan avgöra - Spela upp på Arenan

I ishockeyligan NHL tog Florida ett kliv närmare finalserien genom att besegra Carolina med 2–1. Matthew Tkachuk blev igen förlängningshjälte och Florida leder nu med 2–0 i matcher.

Carolina Hurricanes fick en drömstart på det andra mötet mot Florida Panthers. Då endast 1.43 hade spelats förde backdoldisen Jalen Chatfield upp Carolina i ledning. Det var Sebastian Aho som slängde en puck på mål som styrdes in av Chatfield.

Linjedomarna hade inte sin bästa dag på jobbet. Två mål i den första perioden, ett för båda lagen, annullerades på grund av offside efter att ha granskats på video.

Den första matchen i serien var hela 140 minuter lång och det var Carolina som inledde den andra matchen piggare. Då elva minuter hade spelats ledde Carolina skottstatistiken med hela 16–1.

Florida lyckades ändå jobba sig in i matchen och kvitteringen kom med 27.43 på klockan.

Aleksander Barkov kvitterar till 1–1 - Spela upp på Arenan

Backen Josh Mahura hittade Aleksander Barkov framför målet och finländaren trixade snyggt in 1–1-kvitteringen bakom Antti Raanta i Carolinamålet. Barkov fick Raanta att tro att han skulle ta avslut mellan benen.

Målet hyllades på många håll i Nordamerika och Barkov fick förstås kommentera sekvensen.

– Jag har under hela livet tränat på sådant, även på uteisarna. Man tränar på det och så sätter det sig i huvudet. När det sedan gäller är det bara plocka fram det, säger Barkov på NHL:s webbplats.

Aleksander Barkov överlistar Antti Raanta.
Bildtext Aleksander Barkov har noterats för 2+1=3 poäng i de två matcherna mot Carolina.
Bild: AFP / Lehtikuva / Grant Halverson

Raanta fick vakta målet efter en paus på nästan en månad. Orsaken till målvaktsbytet var de många förlängningsperioderna i den första matchen. Carolinas tränare Rod Brind'Amour annonserade på förhand att han ville ge förstavalet Frederik Andersen lite välförtjänt vila.

Bra målvaktsspel av såväl Raanta som Sergej Bobrovskij i Floridamålet såg till att matchen stod 1–1 efter ordinarie matchtid och fick avgöras i förlängningen.

Antti Raanta dricker saft under ett avbrott.
Bildtext Antti Raanta spelade fem matcher i den första slutspelsserien mot New York Islanders. Han har senast vaktat målet den 25 april.
Bild: AFP / Lehtikuva / Bruce Bennett

Tidigt i förlängningen drog Jesperi Kotkaniemi på sig en tvåminutare och tolv sekunder senare låg pucken i Carolinas mål.

Carolinas boxplaybackar Brent Burns och Jaccob Slavin trasslade ihop sig bakom målet, vilket innebar öppna dörrar framför målet. Sam Bennett och Sam Reinhart spelade fram till Matthew Tkachuk som från nära håll rakade in segermålet.

Tkachuk blev även förlängningshjälte i den första matchen som Florida vann med 3–2. Florida leder nu med 2–0 i matcher och laget spelar de två följande matcherna på hemmais.

Jordan Martinook försöker överlista Sergej Bobrovskij.
Bildtext Sergej Bobrovskij, som tjänar 10 miljoner dollar per säsong, har varit kritiserad. Den kritiken har tystnat.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/All Over Press

Floridamålvakten Bobrovskij höll nollan i en timme efter Carolinas tidiga mål och räddade totalt 37 av 38 puckar. I de två matcherna mot Carolina har Bobrovskij parerat 100 av 103 skott, vilket ger en räddningsprocent på 97,1.

– Vi klarade helt enkelt inte av att göra mål. Vi borde ha vunnit, men det är som det är, säger Carolinatränaren Rod Brind'Amour.

Coachen säger att matchserien är allt annat än över.

– Vi har under tidigare år åkt på en hel del käftsmällar och alltid kommit igen.

Eric Staal och Aleksander Barkov firar segern på isen.
Bildtext Eric Staal och Aleksander Barkov firar segern.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/All Over Press

Formstarka Florida har vunnit nio av sina tio senaste matcher. Först vände laget ett 1–3-underläge till en 4–3-seger mot Boston Bruins. Därefter blev det en 4–1-seger mot Toronto Maple Leafs och nu leder Florida alltså över Carolina med 2–0.

Florida har framför allt levererat i förlängning: vårens slutspelssaldo är sex förlängningssegrar på lika många försök.

Resultat

Carolina–Florida 1–2 (efter förlängning)
CAR: Sebastian Aho 0+1, +1, 19.05
CAR: Jesperi Kotkaniemi 0+0, +/- 0, 16.47
CAR: Antti Raanta 24/26 räddningar
CAR: Teuvo Teräväinen 0+0, +/- 0, 16.40
FLA: Aleksander Barkov 1+0, +1, 20.50
FLA: Anton Lundell 0+0, -1, 15.34
FLA: Eetu Luostarinen 0+0, -1, 15.21

Florida leder med 2–0 i matcher.

Bilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln