Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Toppmötet blir talangshow när landets två bästa lag gör upp i tidig seriefinal

Uppdaterad 21.05.2023 14:03.
Nationella ligan: KuPS - HJK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Det är bara maj, men guldrycket kan komma redan nu. I Nationella ligan tappar storlagen sällan poäng – och de största stjärnorna är tonåriga talanger. Här en kvartett som det lönar sig att hålla extra koll på i dagens toppmöte.

I den ena ringhörnan: den regerande mästaren, seriens huvudfavorit KuPS som inlett säsongen med fem raka segrar.

I den andra: utmanaren, fjolårstvåan och vinterns ligacupvinnare HJK som efter en oväntad premiärförlust mot Honka snabbt hittat tillbaka till formen och vunnit sina fyra senaste.

Att vänta i eftermiddagens tv-match: en riktig holmgång mellan Nationella ligans två tungviktare.

För när tabellettan KuPS gästas av tvåan HJK står väldigt mycket på spel, och det trots att serien knappt har startat.

Inte sedan 1996 har den finländska damfotbollsmästaren nämligen förlorat fler än tre matcher under en guldsäsong. Med ett sånt facit säger det sig självt att ett försprång på sex poäng är otroligt svårt att hämta in.

Vinner KuPS i dag har laget kopplat ett guldgrepp redan nu. HJK behöver poäng för att hålla tätkontakten.

KuPS spelare firar ett mål.
Bildtext I den andra omgången vände KuPS ett 0–1-underläge till en 2–1-seger mot Honka.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Stora marginaler mellan topp och botten är en sak som karaktäriserar Nationella ligan. En annan är åldersstrukturen. Spelare som kommer upp i åren flyttar utomlands eller lägger av. Fritt fram för nya tonåringar att ta över scenen. Topplagen KuPS och HJK är inga undantag.

En talangfull kvartett att hålla koll på

Wilma Forsblom, 19 år, KuPS

Har inte fyllt 20 än, men hann under tre säsonger med PK-35 Vanda göra hela 30 ligamål. Ville i vintras ha nya utmaningar och valde KuPS bland flera alternativ. Har i hård konkurrens i Kuopiolagets offensiv fått gott om ansvar och i vår hunnit göra två ligamål för sin nya klubb. Har ett strålande skott. Kan användas på samtliga positioner på mittfältet och i anfallet. Hemort Kyrkslätt, tidigare elev i Winellska skolan.

Anni Hartikainen, 19 år, KuPS

Anni Hartikainen spelar fotboll.
Bildtext Anni Hartikainen kan även göra mål.
Bild: Tom Seiss/SPP/Shutterstock/All Over Press

Finländska landslagets framtid på vänsterkanten? Spelar ofta i backlinjen men trivs lika bra som offensivt farlig ytter och har alltså egenskaperna som krävs för att bli en ytterback av internationell klass. Målskytt i de två senaste ligamatcherna. Kuopioprodukt som ligadebuterade som 15-åring och redan hunnit med en bit över 60 matcher i högsta serien. Snabb, gillar att utmana.

Milja Kiviranta, 17 år, HJK

Kan bli hur bra som helst. Har i vår ligadebuterat med besked, nykomlingen har tagit en nyckelroll som balansspelare på HJK:s mittfält och spelat nästan samtliga minuter. Kommer från Kotka, har av familjen skjutsats till träningar och matcher i Helsingfors när hon inte tränat hemma med KTP:s pojkar. Finländsk juniormästare med HJK i fjol, lagkapten i Finlands U18-landslag. Mångsidig och förbluffande mogen i sitt spel.

Lotta Lindström, 18 år, HJK

HJK:s Lotta Lindström på språng mot målet.
Bildtext Premiären bjöd på en skräll då Lotta Lindström och HJK kammade noll mot Honka.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Vårens komet. Tillbaka efter en svår knäskada som höll henne borta från planerna hela förra säsongen, missade totalt elva månader. Hade när årets säsong startade därför inte spelat en enda minut i ligan, har sedan startat ligakarriären med fyra mål på fem matcher (totalt har HJK gjort nio). Från Hyvinge med HyPS som fostrarklubb. Bra skott, stark i närkamperna och dessutom snabb. Stannar inte länge i Finland om hon får hållas frisk.

Nationella ligans toppmatch KuPS-HJK startar klockan 14.15 i Kuopio och sänds på Yle Arenan och TV2. Christoffer Herberts kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln