Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”De är väldigt inflytelserika”– minderåriga spelare utsätts för extremism online

En man med gevär bland ruiner i ett spel.
Bildtext I Call of Duty kan spelarna tala direkt med varandra. Forskarna uppmanar nu spelindustrin att ta till AI för att i realtid upptäcka extremism i röstchattar.
Bild: pumkinpie / Alamy / All Over Press

Över hälften av de som spelar onlinespel utsätts för extremistiskt innehåll, visar en ny studie. Minderåriga är speciellt utsatta.

Enligt studien av New York University stöter minderåriga spelare på budskap om vit makt, folkmord och politiskt våld oftare än vuxna som spelar.

Studien bygger på över tusen intervjuer med spelare i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sydkorea.

– Det kan hända att de är få till antalet, men de är väldigt inflytelserika och kan ha en stor inverkan på spelkulturen och det personer upplever i den verkliga världen, säger Mariana Olaizola Rosenblat, en av författarna till studien, om personerna som sprider extrema budskap, till The New York Times.

Enligt studien har kvinnohat, rasism och andra extrema ideologier blivit djupt rotade i en del chattrum kopplade till spel.

The New York Times lyfter fram ett exempel från Discord – den plattform där också de hemliga dokumenten från USA:s försvarsmakt läckte ut.

En privat diskussionsgrupp på plattformen med namnet Unloved, oälskad, listar regler som användarna måste skriva under innan de går med. En av dem är ”respektera inte kvinnor”.

Också i många spel där spelarna kan tala direkt med varandra, så som Call of Duty, Minecraft och Roblox, förekommer extremism. I Roblox, där man kan skapa virtuella världar, har spelare bland annat byggt upp kopior av nazisternas koncentrationsläger.

Forskarna uppmanar spelindustrin att ta tag i problemet

Spelindustrin är enorm, med större omsättning än musikindustrin och filmindustrin sammanlagt. Trots det har industrin och dess plattformar inte alls utsatts för samma press i offentligheten på att moderera sitt innehåll som jättarna inom sociala medier, som Facebook och Twitter.

Forskarna uppmanar nu spelindustrin att en gång för alla förbjuda all extremism i spel och diskussionsplattformar kopplade till spelen.

Dessutom borde det anställas fler mänskliga moderatorer och AI-teknologin borde förbättras för att i realtid upptäcka extremistiska budskap i röstchattar.

Men då nästan tre miljarder människor världen över spelar videospel är uppdraget så gott som omöjligt, säger spelexperten Jeff Haynes till NYT.

Snart är det nämligen fler människor som spelar än det finns människor kvar för att moderera spelsessionerna.

– Så det här är bokstavligen som att med fingrarna försöka täppa till en fördämning som är full av hål som en jättelik schweizisk ost, säger Haynes.