Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De konservativa segrar i Grekland – men når ingen klar majoritet och siktar på ny valomgång

Uppdaterad 21.05.2023 23:22.
Greklands premiärminister och ledare för högerpartiet Ny Demokrati, Kyriakos Mitsotakis, talar till pressen
Bildtext Greklands premiärminister och ledare för högerpartiet Ny Demokrati, Kyriakos Mitsotakis, talar till pressen efter att ha röstat i en vallokal på valdagen i Aten den 21 maj 2023.
Bild: Lehtikuva

Greklands ekonomi har återhämtat sig och både arbetslösheten och inflationen sjunker. Den konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis hade uppmanat väljarna att inte slösa bort den hårt tillkämpade ekonomiska stabiliteten.

Greklands styrande konservativa parti Ny Demokrati leder med 40,8 procent av rösterna mot 20,1 procent för vänsterpartiet Syriza då över 80 procent av rösterna i söndagens parlamentsval räknats.

Det socialistiska partiet Pasok får 11,7 procent.

Ny Demokratis ledare, premiärminister Kyriakos Mitsotakis sa på söndag kväll att han nu har fått ett klart mandat, och att valet visar att Ny Demokrati har folkets godkännande att styra – starkt och autonomt.

Mitsotakis kan nu välja att bilda en koalition eller gå in för en ny valomgång för ett avgörande resultat.

Mitsotakis antydde att det behövs ett nytt val för att nå absolut majoritet vilket gör det möjligt för hans parti att regera ensamt.

Ett parti eller en allians måste nå 50 procent för att vinna. Eftersom de tre stora partierna inte har velat samarbeta med varandra och ingen ser ut att få en egen majoritet pekar mycket på att en ny omgång kommer att hållas i början av juli.

I valet på söndagen ställdes den 55-åriga konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis – en Harvard-utbildad tidigare bankchef – mot den 48-åriga Alexis Tsipras, som leder vänsterpartiet Syriza och som fungerade som premiärminister under några av den grekiska finanskrisens mest turbulenta år.

Också Tsipras lutar mot en ny omröstning och sa på söndagen att valet inte ännu är över.

– Nästa strid blir kritisk och slutgiltig, sa Tsipras.

Den konservativa premiärministern bad väljarna att stödja hans bygge

Mitsotakis har upprepade gånger betonat att han behöver en andra mandatperiod för att bygga vidare på det som han säger att han åstadkommit under sin första regeringsperiod.

Mitsotakis uppmanade väljarna att inte slösa bort den hårt tillkämpade ekonomiska stabiliteten.

– Vi röstar för vår framtid, för fler och bättre jobb, för högre löner, för ett effektivare hälso- och sjukvårdssystem, för ett starkare land med en viktig roll i Europa och skyddade gränser, sa han efter att han hade röstat.

Den förra vänsterpremiärministern Alexis Tsipras ser hotande fattigdom

Hans främsta motståndare, den tidigare vänsterpremiärministern Alexis Tsipras, har varnat för att de rosafärgade siffrorna står i kontrast till en växande fattigdom eftersom lönerna inte håller jämna steg med stigande priser.

Tsipras, som ledde Grekland 2015–2019 då landet kämpade mot hårda fordringsägare, och försökte sig nu på comeback.

Ledaren för vänsterpartiet Syriza, Alexis Tsipras, lämnar valbåset vid en vallokal
Bildtext Alexis Tsipras är ledare för vänsterpartiet Syriza
Bild: Lehtikuva

Tsipras har målat upp en mörkare bild av den avgående regeringens resultat och betonar behovet av förändring. Han talar om att ändra landets kurs efter fyra svåra år av ojämlikhet, orättvisor, vinstjakt och otrygghet vid anställning och kränkning av pensionärer.

Greklands ekonomi har återhämtat sig

Greklands ekonomi har återhämtat sig och både arbetslösheten och inflationen sjunker. Tillväxten i år beräknas bli betydlig – och landet ligger långt ifrån den den förlamande skuldkris som drabbade det för ett decennium sedan.

Också en uppgång i turismen ses efter covidpandemin.

Mitsotakis har suttit vid makten sedan 2019, och under den tiden har tillväxten varit oväntat hög samtidigt som arbetslösheten har minskat betydligt. Skulder till Internationella valutafonden betalades av i ett tidigt skede.

Europeiska regeringar och IMF pumpade in 280 miljarder euro i den grekiska ekonomin i form av nödlån under perioden 2010–2018 och försökte därmed förhindra ett av euroområdets medlemsländer att gå i konkurs.

I gengäld krävdes Grekland på hårda sparåtgärder och reformer som fick landets ekonomi att krympa med en fjärdedel.

Ekonomiska frågor ligger helt i fokus, och de stigande levnadskostnaderna har stått i främsta rummet för många väljare.

En allvarlig lågkonjunktur och år av nödlån lämnade Grekland med en jättelik statsskuld som nådde 400 miljarder euro i december förra året.

Koalitionspartner behövs sannolikt

Även om den sittande premiärministern Kyriakos Mitsotakis har lett i opinionsmätningarna, gör ett nyligen infört valsystem med proportionell representation det osannolikt att den som vinner valet kommer att kunna få tillräckligt många platser i Greklands parlament med 300 ledamöter för att bilda en regering utan att söka koalitionspartners.

Vinnaren av söndagens val kommer att ha tre dagar på sig att förhandla fram en koalition med andra partier.

Totalt 32 partier kandiderar, även om opinionsundersökningar har visat att endast sex partier har en realistisk chans att nå gränsen på 3 procent för att ingå i parlamentet.

Greklands en gång så dominerande socialistiska Pasok-parti kommer sannolikt att stå i centrum för alla koalitionsförhandlingar.

Omkörd av Syriza under Greklands finanskris 2009–2018 har partiet numera ett stöd på omkring 10 procent. Pasoks ledare, Nikos Androulakis, har varit i centrum för en avlyssningsskandal där hans telefon var föremål för övervakning.

Katastrofal järnvägsolycka har lett till skarpa protester mot regeringens politik

Inför valet hade Mitsotakis haft en tvåsiffrig ledning i opinionsmätningarna, men den ledningen urholkades efter en järnvägskatastrof den 28 februari som dödade 57 personer. Ett intercitypassagerartåg styrdes av misstag in på samma spår som ett mötande godståg körde på.

Det avslöjades senare att tågstationerna var dåligt bemannade och att säkerhetsinfrastrukturen var trasig och föråldrad.

Regeringen har också drabbats av en övervakningsskandal där journalister och framstående grekiska politiker, inklusive Androulakis, upptäckte spionprogram på sina telefoner.

Källor: Reuters, AP, AFP