Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SpaceX-raket tog upp de första saudierna mot ISS och den första saudiska kvinnan till rymden

Uppdaterad 22.05.2023 07:34.
Två saudier på väg mot internationella rymdstationen ISS - Spela upp på Arenan

Det amerikanska rymdbolaget Axiom Space sköt på söndagen upp en SpaceX- raket mot internationella rymdstationen ISS. Ombord fanns, bland andra, en saudisk kvinna och man.

De två saudierna är de första från sitt land som färdas i en rymdraket sedan en saudisk prins var ombord på Discovery år 1985.

Stamcellsforskaren Rayyanah Barnawi är dessutom den första saudiska kvinnan i rymden. Hon har sällskap av Ali al-Qarni som är en saudisk stridspilot.

Deras resa betalas av den saudiska regeringen. Det har inte avslöjats hur mycket rymdresan kostar för Saudiarabien, men tidigare har Axiom Space uppgivit ett biljettpris på kring 55 miljoner dollar per person.

Kvinnor i Saudiarabiens huvudstad Riyadh beundrade en affisch med de två saudiska astronauterna.
Bildtext Kvinnor i Saudiarabiens huvudstad Riyadh beundrade en affisch med de två saudiska rymdresenärerna.
Bild: Lehtikuva

Ombord finns också den amerikanska företagaren John Shoffner och kapten på den här rymdfärden är Peggy Whitson, tidigare astronaut vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Uppskjutningen skedde vid 22.30-tiden finsk tid från Kennedy Space Center i Florida och de fyra beräknas vara framme vid ISS under måndagen. Deras resa ska pågå i cirka tio dagar.

Resan är den andra kommersiella bemannade rymdfärden till ISS. En liknande resa genomfördes för drygt ett år sedan.

Källor: AP, Yle