Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Ibland är jag lite trött och luktar rök på jobbet” – Janina är lärare i Kvarnbackens skola på dagen och frivillig brandkårist i Borgå på natten

Uppdaterad 25.05.2023 12:15.

Janina Johansson jobbar som klasslärare. Men hon är också frivillig brandkårist inom Borgå FBK. Ibland kommer hon till skolan och luktar rök för att hon varit på utryckning halva natten.

12 dagar kvar till sommarlovet, så står det på dörren till klass 6c i Kvarnbackens skola i Borgå.

Det är soligt och varmt ute och eleverna inne i klassrummet börjar ha spring i benen. Janina Johansson står framför klassen och just den här lektionen handlar om lite av varje, allt från en kommande friidrottstävling till svenska ordspråk.

För bara två dagar sedan stod Johansson framför samma klass, men då var hon lite tröttare än vanligt, för natten innan hade hon varit med och släckt en stor skogsbrand i Mörskom.

– Det är två helt olika världar, men ändå går det bra att ställa om. När väckarklockan ringer vet nog hjärnan att nu är det skolan som gäller.

Janina Johanssons motto är att lära skolbarnen ett bra vett. ”Då händer kanske färre olyckor hemma.” - Spela upp på Arenan

Johansson rycker ut för Borgå frivilliga brandkår och hon har varit med på 21 av 33 utryckningar sedan årsskiftet. Det betyder att hon släcker bränder ungefär en gång i veckan.

På ytan verkar jobben som brandkårist och lärare olika, men det finns många likheter.

– Du måste veta vad du ska göra. Du måste vara kreativ och snabbtänkt. Du har planerat på ett sätt och sen blir det något annat.

Janina Johansson framför sina elever i ett klassrum.
Bildtext Janina Johansson är lärare för sjätteklassare i Kvarnbackens skola i Borgå.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Johansson har jobbat som lärare i sex år och varit frivillig brandkårist i 35 år. Trots sena kvällar och långa nätter har hon aldrig varit borta från jobbet på grund av en utryckning.

– Jag har nog berättat många gånger att idag är jag lite trött eller idag kan jag lukta rök, men det beror på att jag har varit och släckt.

Räddningsdirektören: ”En samhällsinsats”

Det finns 29 brandkårer i östra Nyland som har frivillig personal. Allt som allt är de frivilliga brandkåristerna ungefär 530 stycken.

– Det här är verkligen att göra en insats för samhället, säger räddningsdirektör Peter Johansson vid östra Nylands räddningsverk om det som Janina Johansson gör. Att hon rycker ut på kvällar och nätter och dyker upp på sitt jobb i skolan på morgonen som vanligt.

De frivilliga krafterna behövs. Men alltid finns det inte tillräckligt många som hinner ställa upp.

– De är viktiga för oss. Räddningsverket behöver de frivilliga brandkårerna nästan varje dag, säger räddningsdirektör Johansson.

En frivillig brandkårist på ett kalhygge som har brunnit.
Bildtext Janina Johansson tog en selfie i Mörskom innan jobbet med att släcka skogsbranden började. Några timmar senare var hon betydligt sotigare och tröttare.
Bild: Janina Johansson / Privat

I fjol ryckte de frivilliga kårerna ut 1281 gånger i östra Nyland. Mellan januari och april i år har de redan varit med på 336 utryckningar.

Peter Johansson lyfter upp branden i Mörskom där 37 hektar skogsmark stod i lågor. Enheter kom från hela regionen och jobbade i skift från olika vädersträck för att hindra att branden spred sig. Ändå blev det ont om folk dagtid då de frivilliga brandkåristerna var på sina vanliga jobb.

– Nuförtiden är det tuffare och tuffare att få ut frivilliga, speciellt på dagarna. Förr jobbade många i sin hemby och kunde lätt ta en paus och komma med på utryckning. Nu pendlar många till jobbet och är långt borta då larmet går.

Janinas elev från åk 6 i kvarnbackens skola August Tukiainen, 12 år.
Bildtext August Tukiainen, 12 år, går i Janinas klass. Han har inte hört om hennes hobby, utan blir överraskad när han får veta att hon är brandkårist.
Bild: Anni Jonasson / Yle

I Kvarnbackens skola i Borgå får 6c snart sluta för idag. August Tukiainen, 12 år, har förlorat i sten, papper och sax och är utvald bland sina klasskamrater att svara på frågor om lärarens hobby.

– Korgboll? chansar Tukiainen, när han får gissa vad Janina gör på fritiden.

Han får veta att hon är frivillig brandkårist.

– Det var överraskande, inte skulle jag ha tänkt att hon är en brandkårist.

Janina Johansson säger att en del elever känner till hennes hobby. Ibland har skolbarnen också läst i medierna om bränder hon varit med och släckt.

Johanssons hobby inom den frivilliga brandkåren färgar också hennes undervisning. Utan att barnen vet om det får de små doser allmänbildning där det passar in.

– Det är vår framtid som är där i skolan. Bara man lär dem ett bra vett så händer kanske färre olyckor hemma.

“Man ska vara snabbtänkt och kreativ” – läraren som är brandman på fritiden

2:27

Artikeln uppdaterad 25.5.2023 kl. 12.15. Den inkorrekta termen brandman byttes ut till brandkårist.