Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Personalbrist vid barer och restauranger inför sommaren – många bytte bransch under pandemin

Uppdaterad 22.05.2023 16:40.
Barer och restauranger har brist på personal - Spela upp på Arenan

För barerna är det särskilt svårt att hitta personal med rätta tillstånd och kompetenser. Många i branschen förlitar sig på utländsk arbetskraft.

Inför sommarsäsongen har många barer och restauranger svårt att hitta kunnig personal.

Under coronapandemins restriktioner var det många som valde att byta bransch för att söka sig till ett säkrare arbete.

Cristian Stanculescu och Susanna Tran driver en bar på Skatudden i Helsingfors. För dem är sommaren en viktig säsong och de märker hur svårt det är att hitta personal.

– Tidigare har det varit lätt att hitta personal, men nu är det svårt att hitta proffs. Vi har letat överallt, och har till och med funderat på att söka personal från andra länder, säger Stanculescu.

För att fylla ut hålet jobbar de mer själva. Deras personal jobbar också extra. Det blir tungt eftersom jobbpasset vissa dagar slutar klockan fem på morgonen.

– Det finns folk som vill jobba i branschen, men många saknar tillstånd att till exempel sälja alkohol. Vi behöver annan personal också, men sist och slutligen måste man ha någon bakom baren som serverar kunder och har de rätta tillstånden, säger Tran.

Enligt henne har inflationen ökat priserna på råvaror och alkohol. Det gör det svårare att erbjuda högre löner för att locka personal.

– När folk har mindre pengar går de inte heller ut till baren lika ofta, vilket vi känner av, säger Tran.

”Branschen är beroende av invandring”

Turism- och restaurangförbundet Mara:s ordförande Timo Lappi säger att situationen den här våren är aningen bättre än tidigare men fortsättningsvis svår.

– Många har valt att skola om sig under coronarestriktionerna. Dessutom finns det inte så många unga människor i Finland så många i branschen är beroende av arbetskraftsinvandring, säger Lappi.

Diskussion om artikeln