Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen vet vem som ligger bakom skadegörelsen i Smedsby: Fyra barn som lekte med tändare

Brand vid Olav lekpark, Smedsby Korsholm.
Bildtext Olav lekpark i Smedsby hade nyligen genomgått en renovering och blev klar förra året. Lekställningarna i parken kostade mellan 50 000 och 75 000 euro styck att bygga.
Bild: Kati Enkvist / Yle

Polisen har redan en bra bild av hur branden i Olav lekpark i Smedsby gick till. De misstänkta är fyra barn under femton år. Härnäst ska barnen plockas in på förhör.

Det berättar kriminalkommissarie Jukka Kero, som leder förundersökningen i fallet.

– Vi börjar ha en ganska bra bild av hur det hela har gått till. Det är fyra barn som har lekt med tändare, och så har det slutat såhär, säger Kero.

Det var på tisdag kväll den 16 maj som lekställningar till ett värde av omkring 150 000 euro förstördes i en brand vid Olav lekpark i Smedsby i Korsholm.

Kero påpekar att han med barn avser unga under 15 år, som alltså på grund av sin unga ålder saknar straffrättsligt ansvar. Fallet kommer aldrig att gå till åtal.

Men ni vet alltså vilka de är?

– Ja, vi vet vilka de är och vi har varit i kontakt med föräldrarna till allihopa.

Härnäst kommer polisen att förhöra alla fyra barnen och på så vis hoppas man bilda sig en ännu tydligare uppfattning om det som skett. Ett stort frågetecken finns ändå kvar, berättar Kero. Det gäller huruvida barnen kommer att tvingas ersätta de ekonomiska skadorna som branden orsakade.

– Den stora frågan är kostnaderna. Om den andra parten, Korsholms kommun, yrkar på skadestånd. Men det vet vi inte ännu, så sent som i morse var den frågan helt öppen, säger Kero.