Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elokapina protesterade i Kouvola – vägar och järnväg till UPM:s cellulosafabrik blockerades

Uppdaterad 22.05.2023 23:18.
Elokapinas protesterar på en väg som leder till UPM:s fabrik.
Bildtext Mellan 50 och 70 demonstranter hindrar frakttrafiken till cellulosafabriken i Kuusankoski.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

På måndagskvällen upplöste polisen demonstrationen och grep 38 personer. Demonstranterna vill att UPM ska minska träförbrukningen och ta ansvar för sin cellulosafabrik i Uruguay.

Vid tiotiden på måndagskvällen meddelade polisen att demonstranterna avlägsnats från trafiklederna som leder till fabriken och att man gripit 38 personer. Demonstrationen är över och enligt polisen kommer de gripna att släppas senast på tisdag förmiddag.

Elokapinas miljöaktivister demonstrerade vid UMP-Kymmenes cellulosa- och pappersfabrik i Kuusankoski i Kouvola så att frakttrafiken till fabriken förhindras, uppger Yle Uutiset.

Polisinrättningen i Sydöstra Finland uppger i ett pressmeddelande att omkring 50 demonstranter står på vägen som leder till fabriken. Förutom vägtrafiken stoppade Elokapina också tågtrafiken till fabriken, men polisen uppger att de flyttat demonstranterna från tågbanan efter klockan 18 på kvällen.

Elokapina (globalt känd som Extinction Rebellion) uppger att 70 aktivister var på plats.

Polisen försökte förhandla med organisatören för protesten så att den kunde fortsätta på annan plats där den inte stör trafiken.

Polisen dirigerade också trafiken i området.

Polisens informationschef Nanna Shemeikka uppgav kring klockan 14 i dag att läget på demonstrationsplatsen är fortsatt lugnt.

Påverkar än så länge inte fabriken

Direktör Vesa Volmari säger att UPM informerades om protesten vid niotiden i morse.

I morse var åtminstone frakttrafiken till fabriksområdet avbruten från två håll men privatfordon kunde ta sig fram, säger Volmari.

Enligt Volmari har Elokapinas demonstration i det här skedet ännu inte inverkat på fabrikens verksamhet.

Miljöaktivister från Elokapina sitter och ligger på järnvägsskenorna.
Bildtext Också godstrafiken på räls har stoppats.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Aktivister kräver ansvarstagande

Klimatrörelsen Elokapina kräver bland annat att UPM minskar på träförbrukningen och tar sitt ansvar i Uruguay. UPM körde igång en ny cellulosafabrik i april, samtidigt som landet lider av torka.

Elokapina uppger att protesten riktar sig mot skogsjättens ledning och ägare, inte mot fabrikens anställda.

Cellulosafabrikens direktör Volmari säger att han i morse diskuterade med demonstranterna om orsakerna till att de protesterar.

– Naturligtvis är vi redo att diskutera med dem, men i det här skedet är det viktigaste att vi får en trygg lösning på situationen och att vi kan fortsätta jobba, säger Volmari.

Elokapina informerade om demonstrationen i morse. Förra veckan demonstrerade man utanför UPM:s huvudkontor i Helsingfors.

Uppdaterad 23:18 med uppgifter om att polisen avslutat demonstrationen.

UPM

UPM gör miljardinvestering i massafabrik i Uruguay

Produktionen av eukalyptusmassa börjar om drygt tre år.