Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska Gasum säger upp kontrakt med ryska Gazprom

Uppdaterad 22.05.2023 17:14.
Gasums logo med priser för gas.
Bildtext Finska Gasum och ryska Gazprom avslutar ett avtal om naturgas.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Den finska gasjätten Gasum har efter långa förhandlingar dragit sig ur ett avtal om naturgas med ryska Gazprom. Finland har inte fått rysk rörgas av Gazprom sedan maj i fjol.

Gasum och Gazprom har haft ett långvarigt så kallat take or pay-avtal som förpliktar köparen att ta emot en viss mängd av försäljarens vara. Liknande avtal har tvingat flera bolag att fortsätta köpa rysk energi.

Nu har statsägda Gasum lyckats dra sig ur avtalet med Gazprom. Ryska Gazprom har inte levererat naturgas till Finland sedan maj i fjol på grund av gräl kring betalningar.

Gazprom krävde att Gasum skulle betala för naturgasen i rubel i stället för euro, något som den finska gasjätten inte gick med på. En skiljedomstol konstaterade i november att Gasum inte kan tvingas betala för gasen i rubel, men beordrade parterna att förhandla.

LNG-leveranser fortsätter

Parterna har sedan november diskuterat och flera alternativ har presenterats. Det talades bland annat om att Finland kan tvingas köpa rysk gas och betala i euro, eller betala för ingenting.

”Parterna har inte lyckats lösa situationen under den tidsram som skiljedomstolen satte upp. Följaktligen har Gasum avbrutit kontraktet om långsiktig leverans av naturgas”, uppger Gasum i ett uttalande.

Kontraktet gäller enbart gasleveranser i rör. Gasum konstaterar att LNG-kontraktet med Gazprom fortfarande är i kraft. Det betyder att Finland, kriget till trots, fortsätter få leveranser med LNG-naturgas i flytande form med tankfartyg från Ryssland.

Gazprom å sin sida uppger i ett uttalande att man ”utreder hur man kan gå vidare i ärendet”.