Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Från Svenskfinland till Bryssel och Washington – fler unga åker på utbyte eller gör arbetspraktik utomlands

Uppdaterad 30.05.2023 09:53.
Bild på Marie Krogius som praktikant vid Europaparlamentet med EU:s flagga i bakgrunden
Bildtext Erfarenheterna från Europaparlametet kan komma till nytta när Marie Krogius börjar på sina magisterstudier nästa höst.
Bild: Marie Krogius / Privat bild

Under de senaste åren var det på grund av coronapandemin få som åkte utomlands, men nu börjar siffrorna närma sig samma nivå som före pandemin. Unga finländare berättar vad det är som lockar dem till andra länder.

Vid Åbo Akademi har intresset för utbyte sakta börjat återgå till samma nivå som före pandemin berättar Harriet Klåvus, chef för internationell samverkan vid akademin.

– Bland våra studerande finns det ett intresse av att åka på utbyte och det är också något som vi på alla sätt och vis uppmuntrar till. Vi strävar efter att utbytet ska bli en naturlig del av studierna för de som vill åka. Överlag är kurvan stabil. Om man bortser från pandemiåren så har antalet unga som sökt sig utomlands hållits på en jämn nivå under de senaste tio åren, säger Klåvus.

Liknande kommentarer kommer det även från Arcada. Crista Holm, specialist i internationella ärenden vid yrkeshögskolan, kan konstatera att siffrorna inte helt är på samma nivå som före pandemin men att trenden ändå är försiktigt positiv.

– Ett osäkert världsläge, samhällelig press på att blir klar snabbare och ett av coronan orsakat bortfall av positiva utbytesupplevelser har gjort att våra studerande inte riktigt ännu åker på utbyte i samma grad som tidigare. Ändå är antalet utbyten just nu högre än förra året, och det är något som vi från högskolans håll också försöker uppmuntra till.

Enligt Utbildningsstyrelsens statistikbyrå var antalet finländska utbytesstuderande under det gångna året 11 580, nästan dubbelt så många som år 2021 då siffran låg på enbart 6 414.

I den här statistiken syns enbart universitetsstuderande. De som åker på utbyte eller praktik utomlands via till exempel Arcada faller bort.

En annan trend som kan skönjas med hjälp av Utbildningsstyrelsens statisktik är hur populärt det har blivit att åka utomlands jämfört med hur det såg ut för 20 år sedan.

Om man bortser från pandemiåren så har antalet finländska utbytesstuderande nästan trefaldigats sedan 2004.

EU-ländernas flaggor vajar i flaggstänger framför Europaparlamentet.
Bildtext Europaparlamentet är ett bra alternativ för arbetspraktik under studierna.
Bild: EPA

Vad är det som får unga finländare att söka sig utomlands?

För Marie Krogius bar det av från Helsingfors till Bryssel och Europaparlamentets korridorer på arbetspraktik vid parlamentsledamoten Nils Torvalds (SFP) stab under förra hösten.

Under våren är hon praktikant vid Renew Europe, som är en partigrupp i europaparlamentet.

Via videolänk från den belgiska huvudstaden berättar Krogius hur livet är utomlands.

– Jag har alltid velat åka utomlands och Bryssel är såklart en intressant plats. För mig har det gått väldigt bra och jag trivs i staden. Praktiken vid Europaparlamentet är otroligt lärorik och samtidigt är det en fantastisk chans är lära känna människor från andra länder och kulturer.

– En fördel med Bryssel är att det är en väldigt internationell stad. Här finns många finländare och nordbor som varit otroligt välkomnande. Det kan vara svårt att anpassa sig till en ny vardag långt hemifrån, men jag har alltid känt att det funnits människor att vända sig till om det behövts.

Vad skulle du ge som tips till någon som vill åka utomlands?

– Det lönar sig att försöka söka sig utomlands om man ens är lite intresserad. Allt som känns jobbigt och konstigt brukar fixa sig. Allting underlättas också om man är ute i god tid med byråkratiskt arbete som oundvikligen kommer med en flytt utomlands.

En annan som passade på att åka utomlands är Crista Grönroos, som åkte till Washington DC på arbetspraktik vid tankesmedjan CSIS (Center for Strategic and International Studies).

Portträtt på Crista Grönroos, sakkunnig inom politik vid SFP. I bakgrund Topelias (Helsingfors Universitets) grönskande innergård.
Bildtext Crista Grönroos trivdes bra under sin tid i Washington D.C.
Bild: Jonathan Fagerholm / Yle

I dag drar hon nytta av sina erfarenheter vid de pågående regeringsförhandlingarna som politiskt sakkunnig för SFP.

– För en statsvetare med stort intresse för politik är Washington ett alldeles fantastiskt ställe. Det är inte bara en vacker stad utan också ett av världspolitikens absoluta centrum.

– Praktiken på CSIS var mycket intressant eftersom man fick se världen ur ett alldeles nytt perspektiv. Det transatlantiska samarbetet är till följd av Natomedlemskapet väldigt centralt, så mina erfarenheter känns både relevanta och viktiga. Jag lärde mig också mycket om arktiska frågor.

Vad skulle du ge för tips till någon som vill åka utomlands?

– Ha ett öppet sinne och en flexibel attityd. Kom också ihåg att det är något roligt och en chans att lära sig något nytt.

Både Grönroos och Krogius fick sina praktikplatser via Svenska bildningsförbundets praktikprogram Liberal Praktik.