Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebooks ägare Meta får rekordstora EU-böter för dataöverföring – kampen om integritetsskydd går vidare

Metas logga.
Bildtext EU-böterna till Meta är resultatet av en lång process som väntas fortsätta.
Bild: Pavlo Gonchar/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

EU bötfäller Meta med 1,2 miljarder euro och uppmanar företaget att sluta överföra personuppgifter till USA. Samtidigt backar Meta i sina tidigare hot att tvisten kan leda till att Facebook slutar fungera i EU-området.

Beskedet om de rekordstora böterna kom efter en 10 år lång process som hade initierats av den österrikiska integritetsaktivisten Max Schrems.

I bakgrunden fanns då den så kallade NSA-spionsskandalen i USA, som bland annat hade avslöjat att den amerikanska säkerhetsmyndigheten också hade tillgång till européers uppgifter via Facebook.

Förutom de hittills största EU-böterna mot ett techföretag för brott mot EU:s dataskyddsförordning ges Meta nu fem månader tid för att avbryta överföringen av sina användares personuppgifter till USA och sex månader för att sluta förvara uppgifterna på amerikansk mark.

Utanför NSA:s högkvarter i USA.
Bildtext Den amerikanska NSA-skandalen från 2013 avslöjade också brister i Facebooks skydd av användaruppgifter.
Bild: 238785

Meta tänker inte stoppa Facebook inom EU

I en första reaktion från Meta säger företaget att man kommer att överklaga utslaget.

– Beslutet är bristfälligt, omotiverat och utgör ett farligt prejudikat för åtskilliga andra företag som överför data mellan EU och USA, heter det i ett uttalande från företagsledningen.

Men Facebooks ägare kommer ändå inte att göra verklighet av det tidigare hotet om att den här tvisten kan leda till att Facebook upphör med sin verksamhet på EU:s område.

Det beror sannolikt på den övergångsperiod som företaget har fått, och på den nya överenskommelsen mellan EU och USA angående dataöverföring som utarbetas som bäst, och som tros blir färdig före hösten.

Men aktivisten Schrems låter sig inte övertygas.

I sitt uttalande menar han att det nya avtal som är på gång bara har en 10 procents chans att klara sig i en kommande process i EU:s domstol.

– Om inte USA:s övervakning fixas kommer Meta sannolikt att tvingas hålla EU-data inom EU, säger han.

En telefon där man på skärmen ser Faceboo, Instagram och Whatsapp.
Bildtext Facebook har tillsammans med Whatsapp och Instagram prickats också tidigare.
Bild: Mehmet Ali Ozcan / AOP

Hård reglering inom EU:s område

Det har gått fem år sedan EU:s dataskyddsförordning GDPR (General Data Protection Regulation) trädde i kraft.

Den har betecknats som världens mest avancerade dataskydd och ger EU rätt att utfärda böter på upp till fyra procent av ett företags årsomsättning för brott mot förordningen.

Hittills har de högsta böterna på 746 miljoner euro gått till Amazon, och Facebook har tillsammans med Instagram och Whatsapp bötfällts också under de gångna två åren.

EU-domstolen förkastade senast år 2020 en överenskommelse mellan EU och USA som kallades Privacy Shield, som man menade inte gick tillräckligt långt för att skydda EU-medborgare från amerikansk övervakning.