Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiktok stämmer Montana som förbjuder appen – juridikprofessor ställer sig på Tiktoks sida

En person håller upp en telefon där Tiktok syns i skärmen.
Bildtext Appen Tiktok är omåttligt populär speciellt bland yngre. Men det finns rädsla för att den kinesiska ägaren Bytedance samlar in information om användarna.
Bild: Kaspars Grinvalds / Alamy/All Over Press

Grälet mellan kinesiskt ägda Tiktok och USA fortsätter. Sociala mediejätten Tiktok stämmer nu Montana som är den första amerikanska delstaten att förbjuda appen.

Delstaten Montana beslutade tidigare i maj att klubba igenom ett förbud mot Tiktok som träder i kraft nästa år.

Nu försöker Tiktok på alla sätt stoppa förbudet och hindra andra delstater från att fatta liknande beslut. Enligt Tiktok kränker ett förbud av appen yttrandefriheten som fastställs i den amerikanska konstitutionen, och därför väljer man att stämma delstaten i en federal domstol.

Montanas förbud av Tiktok grundar sig i appens kopplingar till Kina. Tiktok ägs nämligen av kinesiska Bytedance. I USA och på flera andra håll finns oro för att appen används för att samla in information.

Professor: Övertygande argument gynnar Tiktok

Chefer vid Tiktok har flera gånger nekat till att Tiktok skulle samla in information om dess användare till den kinesiska staten. Tiktok tror på seger i stämningen eftersom det inte finns några bevis på att appen används för spionage.

Också juridikprofessor Carl Tobias vid University of Richmond tror att Tiktok kan vinna i fallet. Han räknar med att fallet går snabbt framåt i rätten.

– Det finns mycket övertygande konstitutionella argument som gynnar målsäganden. För det första handlar det om yttrandefriheten och för det andra är det här en fråga för den federala regeringen, inte en individuell delstat, om förbudet motiveras med den nationella säkerheten, säger Tobias till AFP.

Donald Trump i kostym, röd slips och röd keps ler med ögonen stängda. På kepsen står det "Make America great again"
Bildtext Ex-president Donald Trump var först ut med att föreslå ett förbud av Tiktok i USA. Han talade för ett förbud redan år 2020.
Bild: AOP

Förbudet betyder att Apple och Google måste ta bort Tiktok från deras plattformar i Montana, om domstolen beslutar att ställa sig på Montanas sida.

Om förbudet träder i kraft får invånare i Montana inte ladda ner Tiktok eller på andra sätt komma åt appen. Att bryta mot förbudet kan leda till saftiga böter.

Tiktok är inte den enda som stämt Montana på grund av förbudet. Också flera av appens användare i Montana har stämt delstaten, även de menar att förbudet begränsar deras yttrandefrihet.

Tiktok har över 150 miljoner användare enbart i USA och över en miljard användare globalt.

Källor: AFP, Reuters