Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Planerade nedskärningar i finansieringen av folkhögskolor och sommaruniversitet

Uppdaterad 23.05.2023 09:41.
Petteri Orpo och Anna-Maja Henriksson sitter vid ett bord i Ständerhuset.
Bildtext I Ständerhuset diskuterar man om att potentiellt skära i finansieringen till de öppna utbildningarna.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Nedskärningar planeras i finansieringen av folkhögskolor, sommaruniversitet och andra liknande utbildningsinstitutioner. Enligt STT har nedskärningar på upp till 70 miljoner euro diskuterats under regeringsförhandlingarna.

Diskussionerna går heta i Ständerhuset när regeringsförhandlingarna går in på sin fjärde vecka. Enligt regeringssonderare Petteri Orpo (Saml) är ekonomin en av de svåraste frågorna att lösa.

Enligt uppgifter till STT ska man ha planerat att skära ner i den så kallade fria bildningen, som är öppen för alla och som inte leder till någon examen. Till dessa institutioner hör till exempel folkhögskolor, vuxenutbildningscenter och sommaruniversitet.

De flesta utbildningar inom den fria bildningen betalas till en del av studerandena själva. I årets stadsbudget finns cirka 180 miljoner euro avsatt för den fria bildningen.

Tidigare i vår uppgav Finansministeriet att det vore möjligt att minska statsbudgeten för den fria bildningen med cirka 50–90 miljoner euro. Motiveringen är att det inom den här utbildningssektorn finns relativt många personer med hög utbildning som studerar för allmänbildningens eller fritidens skull.

Regeringsförhandlingarna är nu inne på sin fjärde vecka. De medverkande partierna har åtagit sig att göra betydande besparingar i de offentliga finanserna under kommande mandatperiod.

Samlingspartiet med Petteri Orpo i spetsen efterlyser en finanspolitisk åtstramning. Under den kommande regeringsperioden vill man spara sex miljarder euro.