Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnen ställs till svars för branden i Olav lekpark i Korsholm – kommunen kräver full ersättning för de förstörda lekställningarna

Uppdaterad 23.05.2023 17:00.
Brand vid Olav lekpark, Smedsby Korsholm.
Bildtext En renovering av lekparken blev klar så sent som förra året. Lekställningarna i parken kostade då mellan 50 000 och 75 000 euro styck att bygga.
Bild: Kati Enkvist / Yle

Det är fyra barn, samtliga under 15 år, som ligger bakom skadegörelsen mot lekparken. Men nu står det klart att leken med eld ändå kommer att kosta dem stora summor.

Korsholms kommun kommer att kräva ekonomisk ersättning för branden i Olav lekpark i Smedsby.

På måndagen uppgav polisen att det är fyra barn som lekt med tändare som orsakat branden. Med barn avser polisen att de är under 15 år gamla och saknar straffrättsligt ansvar. Fallet kommer alltså aldrig att gå till åtal.

Däremot kan barnen ändå tvingas ersätta de ekonomiska skadorna som branden orsakade, ifall kommunen yrkar på skadestånd.

Ben Antell, teknisk direktör i Korsholm, uppger för Yle att kommunen ännu inte har fattat något formellt beslut om ett skadeståndskrav.

– Men vi kommer att ställa ett sådant krav. Just nu håller vi på och räknar ut hur mycket skadegörelsen kommer att kosta kommunen. Vi har begärt offerter och prisuppgifter från tillverkaren, säger Antell.

Han påpekar att det inte kommer att handla om någon symbolisk summa, utan kommunen kommer att kräva att de verkliga kostnaderna ersätts fullt ut av dem som orsakade branden. Hittills har de kostnaderna beräknats ligga på hela 150 000 euro.

Än så länge har kommunen inte fått några uppgifter från polisen om vad som ligger bakom leken med tändare. Handlar det om något av en olyckshändelse eller rentav en utmaning i sociala medier?

Ben Antell berättar att kommunen för säkerhets skull kommer att utöka sin kameraövervakning.

– Arbete med detta pågår. Vi har redan en del kameraövervakning i kommunen, men nu har vi beställt mer utrustning och övervakningen kommer att öka.

Den här texten är en översättning av artikeln Nuoret joutuvat vastuuseen Olavin leikkipuiston palosta Mustasaaressa – kunta aikoo vaatia taloudellista korvausta kokonaisuudessaan skriven av Sebu Björklund, Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.