Stor brist på tandläkare i hela Västra Nylands välfärdsområde – tio månaders väntetid i Ekenäs
Är du beredd att vänta ett halvt år för att få gå till tandläkare? Så är fallet i Hangö och Raseborg om du inte väljer att gå privat. Akuta fall sköts ändå inom en till två dagar.
– Situationen för munvården är ganska svår i hela Nyland. Vid svår smärta får du snabb behandling, men annars får du vänta, säger Sanna Seppänen, ledande övertandläkare för det så kallade sydvästra området som omfattar Hangö, Raseborg, Ingå och Kyrkslätt.
Hon har kollat läget för hela Nyland och medeltalet för hur länge man måste köa till de olika tandmottagningar som hör till välfärdsområdena är runt två månader.
– I Hangö och Raseborg är kön mer än sex månader medan den i Ingå och Sjundeå är två till tre månader, säger Sanna Seppänen.
Västra Nylands välfärdsområde söker tandläkare för både kortare och längre vikariat till Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Lojo Kyrkslätt, Grankulla, Esbo, Vichtis och Högfors. Det betyder att det behövs tandläkare till alla kommuner som hör till Västra Nylands välfärdsområde.
Just nu har välfärdsområdet en öppen jobbansökan; det behövs och anställs tandläkare längs hela året.
– I vissa områden, till exempel Hangö, är rekryteringen svårare än på andra håll. Därför har vi också hyrtandläkare som jobbar för oss på vissa orter, säger Sanna Seppänen.
I Raseborg har välfärdsområdet cirka 15 tandläkare och i Hangö, Ingå och Sjundeå finns det mellan tre och fem tandläkare i varje kommun, berättar Seppänen.
Stor brist på all tandvårdspersonal
Det är inte bara tandläkare det är brist på i välfärdsområdena i Nyland. Ledande övertandläkare Sanna Seppänen vid Västra Nylands välfärdsområde säger att det är minst lika stor brist på tandhygienister och tandskötare.
För att få bukt på köerna till den offentliga tandvården har Västra Nylands välfärdsområde tagit till flera knep. De gör som många andra branscher; anlitar bemanningsföretag och hyrpersonal.
Dessutom erbjuder välfärdsområdet servicesedlar. Servicesedeln kan användas i vissa privata tandkliniker som välfärdsområdet köper tjänster av.
– Servicesedeln kan användas till undersökning av tänder och munnen, röntgenbilder och behandling, förklarar Sanna Seppänen och tillägger att då behöver man inte köa.
För kunden eller patienten kostar det mera att ta servicesedeln än att vänta på sin tur till den offentliga tandvården.
– Den är lite dyrare, men är också snabbare, säger Sanna Seppänen.
På välfärdsområdets webbplats står att tandvården med en servicesedel kostar omkring 20–40 procent mer än vården inom munhälsovården vid Västra Nylands välfärdsområde.
Här finns också en del prisjämförelser, till exempel kostar en tandkontroll 50 euro på välfärdsområdets mottagning, medan man betalar 56 euro på en privatklinik. (Totalpriset på privatkliniken är 119 euro, servicesedelns värde är 63 euro.)
Prisjämförelsen är inte kontrollerad av Yle Västnyland.
Vid akuta tandproblem får man ändå hjälp inom en eller max två dagar av den offentliga sektorn, det vill säga välfärdsområdet, intygar Sanna Seppänen.
– Våra tandläkare kan jobba övertid, men vi behöver också hjälp via privata och inhyrd arbetskraft, säger Sanna Seppänen, ledande övertandläkare vid Västra Nylands välfärdsområde.
Varför det är så stor brist på tandläkare och övrig tandvårdspersonal kan Sanna Seppänen inte säga direkt, men hon misstänker att privata sektorn lockar mer än den offentliga.
Den utdragna pandemin gjorde också att köerna till tand- och munvård växte. Nu vill folk få sina tänder skötta och då räcker inte tandvårdspersonalen till.
Svenskan kan vara ett hinder
Henna Virtomaa är verksamhetsledare vid Finlands tandläkarförbund och hon säger att tandläkarbristen är stor i hela Norden. I Finland är det de mindre, svenskspråkiga orterna längs kusten och på glesbygden som är mest utsatta.
När Henna Virtomaa beskriver problematiken låter det som de diskussioner som förts gällande små, regionala sjukhus. Det jobb som tandläkare förutsätts göra på de tidigare kommunala mottagningarna är utmanande. Yngre tandläkare vill helst att det ska finnas äldre och mer erfarna tandläkare att konsultera och söker därför jobb vid större kliniker i större städer.
– Svenskan kan också vara ett problem, säger Henna Virtomaa på Finlands tandläkarförbund.
I dag utbildas tandläkare i Helsingfors, Åbo, Kuopio och Uleåborg. I Helsingfors kan man också studera på svenska, men i övrigt sker tandläkarutbildningen på finska. I dagens läge utexamineras faktiskt cirka 200 tandläkare per år, men det fanns tider när det utbildades betydligt färre tandläkare. Det märks i dag, säger Henna Virtomaa.
– De tandläkare som i dag är mellan 45 och 55 år hör till de här så kallade mindre kullarna och många av dem jobbar också deltid, fyra dagar i veckan, säger Henna Virtomaa.
Bland specialisttandläkarna finns det dessutom många som går i pension inom de närmaste åren.
Sanna Seppänen, ledande övertandläkare vid Västra Nylands välfärdsområde, säger att småbarn och skolelever fortsättningsvis får kallelser till munhälsokontroller.
– Vuxna får däremot inga kallelser utan måste boka på egen hand, antingen via telefon eller på nätet.
Tandläkarna jobbar långa dagar
På tandkliniken i Ekenäs, som hör till Västra Nylands välfärdsområde, jobbar för tillfället tre tandläkare. Behovet är dubbelt upp, det vill säga sex tandläkare.
För tandläkare Johanna Idman betyder det långa arbetsdagar. Den dag vi träffas har hon just klarat av jourpatienterna, det vill säga de klienter som har tandvärk eller andra akuta besvär som måste åtgärdas samma dag eller senast dagen därpå.
Hon kom på jobb till sju på morgonen och nu, när klockan är tre på eftermiddagen, har hon ännu allt administrativt, det vill säga några timmars skrivbordsjobb framför sig.
– Vi ligger efter i alla granskningar, säger Johanna Idman.
Under en dag hinner hon med mellan tio och tretton klienter. Pandemin gjorde att folk skippade tandläkarbesöken. På tandkliniken i Ekenäs skötte man också endast jourfall. Nu är kön för en icke brådskande undersökning lång.
– Den är nästan tio månader här i Ekenäs, säger Johanna Idman.
Många tandläkare har gått i pension och det är svårt att locka nya tandläkare till Raseborg.
– Det är nog svenskan och avståndet från Helsingfors som gör att det är utmanande att få tandläkare hit, också köptandläkare, säger Johanna Idman.
Trots långa arbetsdagar och långa köer vill Johanna Idman ändå jobba som tandläkare inom den offentliga sektorn.
– Jag har aldrig ens funderat på att jobba privat!
