Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Netflix slår till mot användare som delar konto – nu också i Norden

En kvinna sitter på soffan och kollar på Netflix.
Bildtext Netflix vill få fler betalande kunder och väljer därför att rikta sig mot dem som snyltar på andras konton.
Bild: Matthew Ashmore / Alamy/All Over Press

Delar du Netflixkonto med någon utanför ditt hushåll? Dåliga nyheter: Snart kan du inte göra det längre. Netflix begränsar lösenordsdelning i över 100 länder, bland dem Finland.

Strömningsjätten Netflix har sedan tidigare testat begränsa lösenordsdelning i en del länder och nu sprider det sig världen över. Snart börjar Netflix skicka ut mejl med information till alla användare som påverkas.

De nya reglerna träder i kraft i 103 länder. Netflix bekräftar för Svenska Yle att de nya reglerna drabbar Finland och hela Norden.

Enligt de nya reglerna får människor som bor i samma hushåll dela konto, men det är inte okej om en familj där familjemedlemmar bor på olika håll delar konto.

”Ett Netflixkonto är till för ett hushåll”, uppger Netflix i ett uttalande.

Enligt Netflix beräkningar har mer än 100 miljoner hushåll delat lösenord till vänner och familjemedlemmar som inte bor i samma hushåll. Netflix har totalt 235,5 miljoner användare globalt, enligt siffror från mars.

Kan leda till att rivaler får nya kunder

Netflix har försökt börja pumpa in mer pengar på flera olika sätt, bland annat genom att begränsa lösenordsdelning i en del länder, men också genom att införa prenumerationer med reklam.

Om man fortfarande vill dela konto med någon som bor på annat håll måste man betala en extra avgift. Åtminstone i USA kostar det 8 dollar.

Användare kan också välja att flytta en persons Netflixprofil till ett nytt konto. På det sättet behåller man sin historik och rekommendationer, men i ett nytt konto.

Enligt de nya reglerna får de som bor ihop fortfarande dela konto och se på Netflix på olika plattformar, också när de reser. Det är oklart hur det här kommer fungera i praktiken.

Netflix uppger att lösenordsdelningen påverkar deras möjligheter att investera i tv-serier och filmer. Netflix hoppas växa ännu mer och få fler betalande kunder genom att begränsa kontodelning.

En man och en kvinna håller varandra i handen och ler medan de tittar på varandra.
Bildtext Netflix har många populära originalserier och filmer, en av de senaste succéerna är serien Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte.
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Det finns ändå rädsla för att det kan gå tvärtom och att de som nu använt någon annans konto skippar Netflix och vänder sig till andra tjänster som tillåter lösenordsdelning.

– De som inte längre får Netflix gratis kanske snyltar på vänners och familjemedlemmars konton på Prime, Disney+ och HBO Max, säger analytikern Ross Benes.

Mycket handlar om royaltyer

Tech-analytikern Rob Enderle konstaterar att det är helt förståeligt att Netflix skärper reglerna och att mycket handlar om att Netflix antagligen betalar royaltyer för inköpta filmer och serier.

Med royaltyer menas att Netflix betalar en avgift till upphovsmän bakom produkten när användare ser på en viss tv-serie eller film. Det betyder att en del användare, som snyltar på någon annans konto, inte bidrar till den här potten.

– I teorin förlorar Netflix pengar. De betalar royaltyer och människor får serierna gratis. Det vore befängt om Netflix tillät det här att fortsätta, säger Enderle.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln