Minderåriga köper droger, tobak och alkohol på sociala medier – ”Om du vill sälja något så gör du en snapstory som flera kan se”
Det är allt lättare för minderåriga att få tag på droger. Handeln sker främst via sociala medier och där råder ingen åldersgräns.
Skolavslutningen närmar sig och många unga som vill köpa rusmedel vet var de ska leta. Det visar Ehyt, föreningen för förebyggande rusmedelsarbete, i sin rapport som undersöker 15-25 åringars inställning till rusmedel.
I undersökningen framkommer det att minderåriga kan få tag på praktiskt taget vad de vill genom sociala medier.
Gymnasieeleverna Amanda, 17 och Tahmina, 16 från Esbo centrum håller med om att det är enkelt även om de inte handlar själva.
– Det är jättelätt nuförtiden. Många säljer på sociala medier och du kan också fråga folk på gatan om de kan köpa alkohol åt dig, säger Amanda.
Rusmedlen som Tahmina och Amanda stött på via sociala medier är alkohol, marijuana eller e-cigaretter.
Amanda berättar att det är vanligt att minderåriga säljer e-cigaretter till andra minderåriga.
– I skolan har jag sett många hålla i en apparat. Om lärarna ser att någon har e-cigarett så säger de inget. Men om de ser någon inhalera så får den en tillsägelse, och så kanske de ringer upp föräldrarna, säger Amanda.
Sjuttonåringarna Maj och Maria går första året i gymnasiet i Helsingfors. De säger att det är lättast att få tag rusmedel om man har kontakter, till exempel kompisars kompisar.
På gymnasiet är det lättare än på högstadiet eftersom det finns elever som redan fyllt 18 år och som kan köpa ut åt en, säger Maria.
Maria berättar att den sociala medieplattformen Snapchat är en vanlig handelsplats.
– Om du vill köpa eller sälja något så gör du en snapstory som flera kan se, säger Maj.
Maria känner till personer från högstadiet som handlat via Snapchat.
– Eftersom sociala medier är till för alla åldrar så kan det vara problematisk att försäljningen sker så synligt där, säger Maria.
Droghandeln kryper neråt i åldrarna
Christian Wentzel som är verksamhetsledare för Stationens barn berättar att hederskodexen om att inte sälja droger till barn har försvunnit.
– På sociala medier kan yngre också sälja droger och då säljer de främst till jämnåriga. På så vis kan vem som helst köpa och användningen har krupit ner i åldrarna.
– Det finns unga företagsamma individer som inser att de kan göra pengar på att sälja rusmedel. Dessutom kanske vissa ungdomar tycker det är lite spännande att vara småkriminella.
Ett fenomen som förekommer är att unga som har tillräckligtmed pengar går ihop och köper in en större mängd snus tillsammans.
Snuset säljs sedan vidare via sociala medier eller i skolan, berättar han.
– Det finns även unga som sysslar med skuldindrivning om kunderna inte kan betala för sig.
Utöver Snapchat nämner Wentzel plattformerna nätverket Tor och Tiktok som handelsplatser.
Unga exponeras även om de inte är intresserade
Sari Anjala som är sakkunnig inom förebyggande rusmedelsarbete på Ehyt berättar att unga utsätts för annonser för rusmedel på sociala medier även om de inte skulle vara intresserade av att köpa.
Informationen förmedlas både från vuxna till unga och unga emellan. Det skrivs inlägg om varifrån man köpt exempelvis snus och till vilket pris, berättar Anjala.
Dessutom kan rusmedel glorifieras på plattformarna.
– E-cigaretter marknadsförs flitigt bland minderåriga med hjälp av filmklipp på sociala medier.
Vad kan vuxna göra
– Det avgörande är inte vilken plattform som används. Vi behöver tackla de bakomliggande orsakerna till användningen av rusmedel och tala klarspråk med de unga, säger Christian Wentzel.
Han menar att det finns de som mår dåligt och använder rusmedel för att självmedicinera. Sedan finns de andra som av ren nyfikenhet vill testa. Beroende på orsaken kan man prata om droger på olika sätt.
– Upplys de unga om riskerna och prata om de olika rusmedlen och deras konsekvenser.
Han påpekar att det är viktigt som vuxen att kunna prata om de här sakerna på ett uppriktigt sätt.
– Allt ont kan man inte skydda sig mot här i världen. När det kommer till kritan är det upp till individen att välja vad hen gör. Men vi vuxna kan ge de unga så god färdkost som möjligt.
Sari Anjala tycker att vårdnadshavare ska fundera på vilka applikationer som unga faktiskt behöver på sin mobiltelefon och vad användningen av dem innefattar.
Polariseringen ökar
Samtidigt påpekar Christian Wentzel att polariseringen kring användningen av alkohol har ökat, vilket även Ehyts rapport bekräftar.
– Det finns en hel del ungdomar som vill sätta sin tid på annat. Hälsofrågor och hur självbilden porträtteras i sociala medier påverkar säkerligen också, säger Wentzel.
Han uttrycker att det är problematiskt att starkare nikotinprodukter har blivit tillåtna i Finland. Det innebär att det blir lättare för unga att köpa dem.
– Börjar du redan som minderårig använda nikotinprodukter med väldigt hög nikotinhalt så blir det svårare att sluta vid ett senare skede.
Artikeln uppdaterad 25.5.2023 6:48. Tidigare stod det lustgas, när det i själva verket handlade om e-cigaretter.