Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Exceptionellt många ryssar flyttade till Finland i fjol – fler än på 30 år

En gränskontrollant håller i ett ryskt pass.
Bildtext År 2022 syntes en enorm inflyttningsboom från Ryssland till Finland. Bilden är tagen vid den rysk-finska gränsen i september i fjol.
Bild: EPA-EFE / Juha Metso

Finland tog emot rekordmånga invandrare i fjol, nästan 50 000. I siffran ingår inte ukrainska flyktingar. De ryska invandrarna var flest till antalet: Över 6 000.

Invandringen till Finland ökade explosionsartat i fjol: 49 998 flyttade hit, visar Statistikcentralens siffror. Det här handlar specifikt om invandrare och inte om dem som ansökt om tillfälligt skydd.

Det betyder att de ukrainare som befinner sig i Finland med stöd av tillfälligt skydd inte syns i siffran.

Närmare 50 000 invandrare är en betydande ökning jämfört med tidigare år då siffran legat mellan 29 000 och 36 000.

Enorm boom från Ryssland

De flesta av invandrarna kom till Finland från Ryssland. Där syns en exceptionell ökning.

Över 6 000 ryssar flyttade till Finland i fjol – en så hög siffra har vi inte sett på 30 år. Sedan 90-talet har färre än 3 100 ryssar flyttat hit per år.

Inte ens år 1991, då Sovjetunionen upplöstes, flyttade så här många ryssar till Finland. Då flyttade 5 515 personer från Sovjetunionen till Finland.

En gränsvakt står med ryggen mot kameran och tittar ut mot mark.
Bildtext Vid gränsen mellan Finland och Ryssland byggs nu ett staket. Vid gränsen tillbakavisas ryska turister.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

En invandringsboom syns också från Filippinerna och Turkiet. Över 2 200 personer från Filippinerna och 1 500 från Turkiet flyttade till Finland i fjol.

I topp i invandringsstatistiken från 2022 efter Ryssland kommer Sverige, Indien, Estland och Filippinerna. Från Sverige flyttade närmare 2 600 personer till Finland.

Efter Filippinerna kommer Ukraina med drygt 1 500 invandrare. Utanför statistiken finns de över 45 000 ukrainare som flydde kriget till Finland och fick tillfälligt skydd här i fjol.

Det var speciellt under fjolårets tredje och fjärde kvartal som många flyttade till Finland. Nettoinvandringen, alltså invandringen jämfört med utvandringen, växte i fjol endast från länder utanför EU.