Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matpriserna sjunker mot årets slut, förutspår ny rapport

Man med shoppingvagn kollar utbudet i matbutik.
Bildtext Äntligen lättar trycket på plånboken! Ny rapport förutspår att matpriserna kommer att sjunka mot slutet av året.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Matpriserna kommer att sjunka mot slutet av året, förutspår Naturresursinstitutet i en färsk rapport. Den genomsnittliga prisnivån kommer ändå att vara 7–8 procent högre än ifjol.

Den största orsaken till sänkningen är att priserna på energi, gödsel, spannmål och oljeväxter har sjunkit från sina toppnoteringar, globalt sett men också i Finland.

Tecken på en nedåtgående trend syntes i livsmedelspriserna redan i maj, då Statistikcentralen rapporterade att priserna sjönk med 1,22 procent mellan mars och april. I april kunde Svenska Yle rapportera att priset på inhemska grönsaker, såsom gurka och tomat, har sjunkit inför sommarsäsongen. Också kaffe och bananer har blivit förmånligare.

Tomaattia ja kurkkua kaupan vihannesosastolla.
Bildtext Inhemska grönsaker, såsom gurka och tomat, brukar bli billigare under sommaren.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

År 2022 var priset på livsmedel föremål för ett exceptionellt höjningstryck. Till exempel ökade ägg med 25 procent, mjöl med 28,7 procent och kaffe med hela 37,5 procent.

Nu förväntas livsmedelspriserna sjunka. Den genomsnittliga prisnivån kommer ändå att vara 7–8 procent högre än år 2022, på grund av de kraftiga prisökningarna i början av året.

Nej tack till kött och mjölk

Enligt Naturresursinstitutet minskade både kött- och mjölkproduktionen i Finland förra året, jämfört med år 2021. Konsumenterna väljer främst bort nöt- och griskött. Samma nedåtgående trend beräknas fortsätta resten av året.