Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks ersätter KyIF i damernas FM-serie i handboll

Sex klubbar ställer upp i damernas FM-serie i handboll säsongen 2023-24. Cocks från Riihimäki är ett nytt lag i FM-serien, medan KyIF av de klubbar som spelade denna säsong inte ansökte om FM-licens.

De övriga klubbarna är BK-46, Dicken, HIFK, GrIFK och SIF. I FM-serien spelas en trefaldig grundserie från vilken de fyra bästa når semifinal.

Guld- och silverlagen GrIFK och Dicken kommer också att spela i Baltic Sea Handball League tillsammans med klubbar från Estland, Lettland och Litauen. Enligt planen spelar åtta lag i Baltic Sea Handball League under två veckoslut på hösten och våren.

I herrarnas FM-liga 2023-24 spelar alla de sju klubbarna som sökte licens: BK-46, Cocks, GrIFK, HIFK, Dicken, SIF och ÅIFK. Herrlagens deltagande i Baltic Handball League klarnar senare.

Sport

Ny seriereform väntar i damfotbollen – Nationella ligan krymper till åtta lag 2025

Bollförbundet har under några års tid jobbat med en seriereform för damfotbollen i Finland. Nu är reformen presenterad och tas i bruk från säsongen 2025.

Nationella ligan kommer att innehålla åtta klubbar, medan division 1 får namnet nationella ettan där tio lag spelar.

Både i nationella ligan och nationella ettan spelas en dubbel grundserie, sedan delas lagen in i tre olika fortsättningsserier. De sex bästa lagen i nationella ligan spelar om guldet.

De två sämsta lagen i ligan och de fyra bästa i ettan spelar en dubbel kvalserie om två ligaplatser. De sex sämsta lagen i nationella ettan spelar om att undvika degradering till division 2.

Förhoppningen med reformen är att påskynda den kommersiella, sportsliga och ekonomiska utvecklingen för damlagen.

Ny förlust för Finland i OS-kvalet

Finlands volleybollherrar åkte på tredje raka förlusten i OS-kvalet. Under tisdagsmorgonen var EM-bronsmedaljören Slovenien starkare med 3–1 i set.

– Vi fick kämpa väldigt mycket. Vi inledde svagt men förbättrade ju längre matchen led. Slovenien tände till i tredje set och då de spelar på den nivån är de väldigt bra. Vi försvarade ändå bra och kämpade om varje boll, säger Aleksei Zhbankov.

Efter tre matcher står Finland kvar på en poäng och ligger näst sist i gruppen. Laget möter Serbien i nästa match på onsdag.