Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expert: Artificiell intelligens formar om våra liv mycket snabbare än du tror

en illustration av en människohand som skakar hand med en robothand.
Bildtext För tillfället är en stor framtidsfråga om människan kommer att kunna lita på den artificiella intelligens vi skapar, och vice versa.
Bild: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press

De flesta verkar inte inse vilket avgörande ögonblick i mänsklighetens historia vi befinner oss i, säger professor Kristian Samuelsson. Han tillägger att chatroboten Chat GPT bara ger en första aning om framtiden.

– Ett avgörande ögonblick betyder att just nu och framåt är vi mitt inne i en ny typ av både mänsklig och indistruell revolution. Artificiell intelligens håller på att appliceras på i stort sätt alla områden som finns.

Det säger Kristian Samuelsson, som är professor i ortopedisk kirurgi vid Göteborgs universitet.

– Det vi inte kunde göra tidigare kan vi i stor utsträckning göra i dag, tillägger han. Du kan till exempel låta stora språkmodeller som Chat GPT programmera åt dig.

Samuelsson är också styrelsemedlem i medicinteknologibolaget Getinge. Artificiell intelligens har en central position i Getinges affärsidé.

– Jag har vänner som jobbar inom utvecklingen av AI och de använder AI som ett hjälpmedel mer än 50 procent av tiden redan i dag. Det gjorde de självklart inte för något år sedan. Vad händer då om fem år?

Många experter har redan förutspått att behovet av till exempel teknologer och datateknologer nästan kommer att raderas ut före 2030. Det går stick i stäv mot att vi fortfarande uppmanar våra barn att studera teknik.

Kristian Samuelsson.
Bildtext Kristian Samuelsson är professor i ortopedisk kirurgi vid Göteborgs universitet.
Bild: Kristian Samuelsson privat

– Chat GPT har chockerat världen, men tänk vad AI chockerar världen för varje dag som går nu, säger Samuelsson. Tvåtusen nya AI-verktyg lanseras på 30 dagar och de är faktiskt rätt så användbara.

Det här betyder att vi står inför en våg av nya företag som erbjuder tjänster som är helt nya för oss. De närmaste åren kommer att påminna om när smarttelefonen kom – men förändringarna kommer mycket snabbare.

– Det sker i ett explosivt tempo som vi aldrig tidigare har skådat i mänsklighetens historia.

Det här leder förstås till en revolution på arbetsmarknaden, men på ett helt annat sätt än vi trodde före coronapandemin. Då talade vi om automation inom industrin och att mindre kreativa jobb på kontoren var hotade.

– De jobb som nu är hotade är vad vi kallar white-collar jobs, det vill säga tjänstemannafolket. Blue-collar jobs, de som utför ett konkret arbetsmoment, de är inte hotade i dagsläget – de närmaste åren.

Chat GPT träffar oftare rätt än din läkare

Enligt Samuelsson, som också är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, använder många redan Chat GPT för självdiagnoser. Resultaten är betydligt bättre än när patienter googlar sina symptom.

– Jag kan faktiskt förstå att man gör så för Chat GPT har ett enormt kunnande. Men den är inte gjord för medicinområdet och det finns andra som är medicinorienterade på ett bättre sätt.

De bästa AI-verktygen inom medicin är redan på en sådan nivå att läkarens roll som diagnosmakare har förändrats.

– Man ser ju den explosiva utvecklingen inom chattrobotarnas historia, som är relativt kort. Vad kommer nästa version att klara av? Utvecklingen är helt otrolig. Så framtiden är ljus.

Ett AI-bolags reklamskärm med texten "AI som kan se bilderna i din hjärna". Och en bild av en ljusröd hjärna.
Bildtext Framtiden är ljus, säger Kristian Samuelsson, men på längre sikt finns det risker.
Bild: Gustaf Antell

– Chat GPT gör text och Midjourney gör bilder. Men de kommer att bli multimodala, det vill säga du kan kasta in bilder eller text eller ljud till dem. Och den kan skicka ut alla olika typer av respons. Det är nästa steg.

Tidslinjen när Samuelsson talar om nästa steg kan vara det här årets slut, med betoning på osäkerheten i alla framtidsprognoser.

Och det som också kommer snabbare än vi tror är så kallad artificiell generell intelligens (AGI), det vill säga intelligens som liknar människans.

– Om vi tänker oss svag AGI så tänker många slutet av 2025, om de är optimistiska.

Svag AGI betyder att bara delar av programvaran uppvisar mänskliga egenskaper. Det här kan komma till nytta till exempel för att öka säkerheten i självkörande bilar.

– Vad gäller stark AGI, där en robot i stort sätt kan bygga ihop en bil själv, bara den har delarna, utan instruktioner, säger Samuelsson, då är det vissa som säger 2035 eller 2040.

Ett AI-företags reklamskärm med texten "Vi förändrar sättet en robot ser på dig".
Bildtext "Vi förändrar sättet en robot ser på dig".
Bild: Gustaf Antell

Diskussion om artikeln