Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Så här anlägger du en örtträdgård som trivs i vårt kalla klimat

Lär dig anlägga en örtträdgård som klarar kallt klimat - Spela upp på Arenan

Hur skapar man en lättskött odling och hur kan man använda sin skörd? Du får handfasta tips och råd av örtexperten och trädgårdsexperten.

Drömmer du om en lummig örtträdgård som doftar gott och surrar av humlor och fjärilar, precis som i Sydeuropa? Även om lavendel och rosmarin inte trivs hos oss finns det många örter som är tuffa och klarar av våra långa vintrar.

Häng med då örtexperten Alexandra De Paoli och trädgårdsexperten Lena Gillberg anlägger en kulturhistorisk örtträdgård och visar hur man får olika örter att trivas med varandra.

Du kan enkelt följa med direktsändningen här, onsdagen den 7 juni klockan 19.

Fråga om örter och odling i chatten

Vill du vara med och chatta i direktsändningen så behöver du logga in på Yle Arenan. Det är enkelt att skapa ett Yle-konto som fungerar på alla Yles plattformar och tjänster.

Det går också bra att följa med sändningen utan att logga in. Sändningen sparas på Arenan så du kan titta på den i efterhand.

Små örtplantor i videbädd
Bildtext Ett tips för att få snabbare skörd är att plantera flera plantor av samma sort. Då blir trädgården snabbare frodig.
Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm

Tips och nördfakta om gamla växter

Sträcker sig din örtkunskap mest till dill och gräslök? Du kommer att få en hel del nördig fakta om örter, bland annat om lavendelns dubbelgångare, som blommar lika vackert som originalet, men som faktiskt trivs här uppe i norr.

Du får också hänga med på en resa i örternas mytomspunna historia och höra om hur libbsticka användes för att skrämma bort ormar och varför kyndel bannlystes från klosterträdgårdarna.