Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronapandemin påverkade starkt tiden i gymnasiet: ”Jag förstår att många har hoppat av den långa matematiken”

Uppdaterad 24.05.2023 19:39.
Tiffany Romar står utanför centrumbiblioteket i Helsingfors.
Bildtext Tiffany Romar tänker bli jurist och fick nyss besked om att hon blivit antagen till utbildningen.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Intresset för lång matematik har svalnat, visar Svenska Yles analys av vårens studentexamensresultat. Studenter vi talat med tror att coronaviruspandemin är en delorsak.

Tiffany Romar tog studenten i Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Hon tycker att det gick lite sämre än väntat i fysik, men det kompenserades av goda prestationer i modersmål, matematik och språken. Romar skrev engelska, finska och ryska.

Hela Romars generations gymnasietid präglades av coronaviruspandemin, som gjorde att en stor del av studierna sköttes på distans. För henne själv var omställningen ganska lätt, men det var inte lika lätt för alla.

En del påverkades mer, andra mindre av de ökade kraven på självständigt arbete. Det återstår att se vilka effekterna blir i framtiden.

– Det var jättemånga som hade problem med psykisk ohälsa. Det var också svårt att finna motivation för att röra på sig fysiskt. I studentexamen märkte man att folk är trötta på att läsa och hålla på självständigt, säger Romar då Svenska Yle träffar henne i Helsingfors centrumbibliotek Ode.

Det är förståeligt att många har hoppat av den långa matematiken

Intresset för studentprovet i lång matematik har minskat i de svenskspråkiga gymnasierna. Vid Lärkan skrev 56 procent av studenterna lång matematik, vilket är en klar nedgång jämfört med året innan.

Samtidigt förbättrades Lärkanstudenternas medeltal i matematik med över ett halvt vitsord.

Tiffany Romar skrev själv lång matematik och gick på en digital prepkurs för att förkovra sig.

– Efter distansperioden så förstår jag att många har hoppat av den långa matematiken och skriver kort matematik. Den långa matematiken kräver mycket självständigt arbete och det att läraren hjälper till. Och då det inte finns någon att fråga fysiskt på plats så påverkar det inlärningen, säger hon.

Tiffany Romar tittar på en bok på biblioteket.
Bildtext Tiffany Romar tyckte att engelskaprovet var lätt, ”fast det kan komma vad som helst där”.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Romar fick nyligen besked om att hon fått en studieplats på juridiska fakulteten och siktar på att bli jurist. Hon tror inte att hon kommer att ha speciellt stor nytta av den långa matematiken i framtiden.

Lång matematik är viktig för studier vid Aalto-universitetet

I Gymnasiet Grankulla samskola skrev 55 procent av studenterna provet i lång matematik jämfört med över 70 procent förra året.

– Jag tror att folk förstår att alla inte behöver lång matematik. Så de tänker att de väljer en sådan matematik som de behöver i framtiden, säger Felix Dahlberg.

Hur resonerade du själv?

– Mitt mål är att komma in på Aalto-universitetet och studera på någon teknisk linje. Trots att jag ibland haft det svårt med matematiken så har jag hittat ett intresse för den. För mig är det nog nödvändigt att skriva den långa matematiken.

Felix Dahlberg fotograferad utanför TF i Otnäs.
Bildtext Felix Dahlberg gör för tillfället långa dagar i Esbo, där han förbereder sig för inträdesprov.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Resultaten från vårens skrivningar visar att det finns stora skillnader i modersmålsbetygen bland de svenskspråkiga gymnasierna. I Grankulla gick det bra.

– Ungdomar läser mer nyheter på telefonen, samtidigt som jag tror att de läser färre böcker, säger Dahlberg.