Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärgårdsguidernas promenadvandringar bjuder på flera nyheter i sommar: ”Guidningarna är viktiga både för oss guider och för staden”

Uppdaterad 06.06.2023 12:35.
En kvinna vid en träbro.
Bildtext Guiden Paola Fraboni vid Parkbron vid Sundet i Pargas. Visste du att Parkbron hette så, innan det fanns en park i området?
Bild: Carmela Johansson / Yle

På tisdagar i sommar ordnar Skärgårdsguiderna promenadguidningar i Pargas, Nagu och Houtskär. Nytt för i år är promenadguidningar och länstolsresor för seniorer.

Mellan den 6 juni och 22 augusti ordnar Skärgårdsguiderna sina årligen återkommande promenadguidningar, som är öppna för alla intresserade. Skärgårdsguidernas ordförande Paola Fraboni berättar att föreningen har flera nyheter inför sommaren.

– Vi har utvecklat och planerat några nya temaguidningar. I år öppnar vi med en ny guidning som heter ”Krönta och okrönta” och det är en promenad som handlar om kungar och andra viktiga personer utan krona. Vi har också planerat en promenad om helgon med tanke på pilgrimsvandrare och dessutom har vi en promenad som handlar om namnen på olika platser och gatunamn, säger Fraboni.

Utställning med gamla föremål och leksaker.
Bildtext I både juni och augusti ordnar Skärgårdsguiderna även öppna stugor på Gamla Malmen. Då är det bland annat möjligt att bekanta sig med Nostalgimuseet i Gamla Kommunalstugan.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Både berättelser och musik i Nagu

Skärgårdsguiderna har 27 medlemmar och i sommar är det åtta guider som leder sommarpromenadguidningarna. Var guidningarna ordnas beror mycket på var de guider som ställer upp har möjlighet att guida. I år ordnas guidningar i Pargas, Nagu och Houtskär.

– I Nagu har vi en ny promenad i kyrkan där en av våra guider även spelar olika instrument i kyrkan, så förutom berättelser får man också uppleva musik. På Houtskär är det möjligt att bli guidad både på hootsjärskå och svenska, säger Fraboni.

Längre ut i skärgården deltar många turister i guidningarna, men i Pargas är det speciellt de lokala Pargasborna som deltar och vill lära sig mer om sin lokalhistoria, konstaterar Fraboni.

Sommarpromenadguidningarna är Skärgårdsguidernas eget projekt och ger inte lika bra betalt som privata guidningar, men många guider ställer upp eftersom de tycker att det är bra att den här typen av guidningar också finns.

– Guidningarna är viktiga både för oss guider och för staden. Det är viktigt att flera personer får upp ögonen för det som finns omkring dem. Även de som har bott hela sitt liv i Pargas kan lära sig nya saker. Dessutom har vi många nyinflyttade, 25 procent av Pargasborna jobbar i Åbo, säger Fraboni.

En gul herrgårdsvilla omgärdad av en grönskande trädgård.
Bildtext Skärgårdsguidernas guidningar på Furuvik lockar även många Pargasbor.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Även de som har svårt att gå kan delta

I år har Skärgårdsguiderna även fått projektbidrag för att ordna guidningar och länstolsresor för seniorer.

– Just nu har vi planerat tre korta promenader, som är anpassade för personer som rör sig med rullator eller rullstol, på Malmen i Pargas. Då samarbetar vi även med Röda Korset som kan bidra med personer som exempelvis kan skuffa rullstolen. Just nu ordnas de i Pargas centrum, men när sommarsäsongen är över så funderar vi på att utvidga promenaderna till Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö.

Dessutom ordnar Skärgårdsguiderna länstolsresor där de med hjälp av bilder berättar om olika platser. På länstolsresorna får deltagarna ändå ”resa” lite längre bort.

– Visst kan vi berätta om Gruvan och Malmen, men då vi ändå ska sitta och inte gå, så varför inte då berätta om något helt annat. I år ordnar vi länstolsresor om Vaddmamma och Rauhalinna, en resa till Neapel och Pompeji och Antarktis och Falklandsöarna, säger Fraboni.

Guidningarna och promenadguidningarna för seniorer går att boka direkt av Skärgårdsguiderna för grupper på ungefär tio personer.

Skärgårdsguiderna ordnar promenadguidningar i sommar

11:23

Precis som tidigare år ordnas promenadguidningarna alltid på tisdagskvällar. I Pargas och Nagu inleds guidningarna alltid kl. 18, men i Houtskär ordnas guidningarna vid olika tider beroende på färjornas tidtabell.

Guidningen vid Furuvik kräver förhandsanmälning, men de övriga guidningarna kräver ingen anmälan. Mera information finns på Skärgårdsguidernas hemsida.

Diskussion om artikeln