Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Planerade miljonnedskärningar inom den fria bildningen är ofattbart för Lärkkulla i Karis

En hög byggnad i ljus betong med pelare längs en ingång, Stiftsgården Lärkkulla i Karis.
Bildtext Ifall statens planerade inbesparingar på 70 miljoner blir verklighet kommer verksamheten på Lärkkulla att förändras drastiskt.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Enligt uppgifter till STT planerar den nya regeringen nedskärningar på 70 miljoner inom den fria bildningen. Lärkkulla i Karis beskriver planerna som en möjlig katastrof som innebär enorma utmaningar.

Det är en chockad Juhani Jäntti, direktor på Lärkulla, som nu potentiellt måste se över hela verksamheten på folkakademin i Karis.

– Inför valet gick alla partier ut med att man inte vill skära i utbildningen, men nu verkar det löftet vara som bortblåst, suckar han.

Enligt uppgifter till STT finns det nu planer på betydande nedskärningar inom den fria bildningen, alltså folkhögskolor, vuxenutbildningscenter och sommaruniversitet.

Just nu reserverar staten årligen 182 miljoner euro för ändamålet, men nu planerar den nya regeringen nedskärningar på 70 miljoner.

Man med glasögon och poloskjorta utomhus.
Bildtext Lärkkullas direktor Juhani Jäntti tycker de planerade besparingarna är ofattbara.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Tidigare har även Finansministeriet föreslagit besparingar på 50-90 miljoner inom den fria bildningen. I praktiken innebär Finansministeriets förslag en nedskärning på 30-50% i folkhögskolornas statsfinansiering, menar Bildningsalliansen.

– Drygt hälften av våra årliga intäkter kommer från statsstödet. Då är det lätt att förstå att en betydande nedskärning har en stor inverkan trots att vi inom den fria folkbildningen är seglivade. Förslaget är ofattbart, säger Juhani Jäntti.

Varken mera kurser eller högre avgifter ett alternativ

Lärkkulla arrangerar utbildningar inom bland annat musik och låtskrivning, men även språkkurserna är väldigt populära, berättar direktor Juhani Jäntti.

– Vi är lyckligt lottade i bemärkelsen att vi har fullt hus.

Men å andra sidan innebär slutsålda kurser också att Lärkulla inte har möjlighet att utöka verksamheten för att kompensera för ett eventuellt bortfall i det statliga stödet. Det finns helt enkelt inte utrymme att arrangera mera verksamhet i Lärkkullas lokaler idag, förklarar Juhani Jäntti.

Många är högutbildade i sitt hemland, men innan de kan börja jobba i Finland måste de lära sig språket

― Juhani Jäntti, direktor på Lärkkulla

Högre kursavgifter är inte heller aktuellt. Tvärtom är dagens avgifter redan på smärtgränsen, menar Juhani Jäntti. Majoriteten av kursdeltagarna inte är penningstarka utan snare unga, arbetslösa eller personer som nyligen anlänt till Finland.

– Därmed är vårt enda egentliga alternativ att skära ner jämt över hela verksamheten vilket i slutändan främst påverkar våra studerande och anställda. Det känns väldigt jobbigt att rasera det vi byggt upp under en lång tid.

Påverkar hela bygden

Årligen deltar omkring 300 personer i språkkurserna som Lärkkulla arrangerar. Det är i första hand frågan om nyfinländare som måste lära sig finska eller svenska innan de kan bege sig ut i arbetslivet.

– Många är högutbildade i sitt hemland, men innan de kan börja jobba i Finland måste de lära sig språket, förklarar Juhani Jäntti.

Blir de planerade nedskärningarna verklighet tror han ändå inte att språkkurserna kan fortsätta i samma utsträckning som idag vilket kommer att ha stor inverkan på det lokala samhället.

Byggnader och på gården flaggor och grönområde.
Bildtext Lärkkulla är Borgå stifts stiftsgård och huserar en stor del av kyrkans utbildningar.
Bild: Robin Lindberg / Yle

– I regionen finns många företag som har ett stort behov av arbetskraft. Det är med andra ord inte bara den fria bildningen som påverkas av nedskärningarna. Hela västra Nyland påverkas, säger Juhani Jäntti.

Dessutom är de svenskspråkiga alternativen inte många i Finland. För nyfinländare i Västnyland är Lärkkulla den enda utbildningsinrättningen som erbjuder språkkurser i svenska, säger Juhani Jäntti.

– I annat fall måste man vända sig till Östnyland eller Österbotten, men det är långt borta om man är bosatt i Hangö.

Diskussion om artikeln