Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Aktivister satte upp ett injiceringsrum i Helsingfors – polisen bad arrangörerna ta ner tältet

Uppdaterad 24.05.2023 18:59.
Ett tält i Dallapéparken.
Bildtext Ett olagligt injiceringsrum sattes upp i Berghäll. Bilden har behandlats så att personerna på bilden inte går att känna igen.
Bild: Rosa Lehtokari

Ett tält där man kan injicera droger på ett säkert sätt öppnades i Helsingfors på onsdagen. Det är frågan om ett olagligt injiceringsrum, som satts upp av frivilliga. Polisen såg till att tältet togs ner innan någon hann använda droger i det.

Frivilliga människor satte upp ett tält i Dallapéparken i Berghäll, med avsikten att man kan använda droger på ett säkert sätt där.

På plats fanns professionella inom hälsovård. De var redo att erbjuda rådgivning, mat och rena injiceringsredskap.

De som satte upp tältet är frustrerade över att injiceringsrum grundas i så trög takt i Finland. Det berättar en av de frivilliga, Juha-Pekka Pääskysaari.

Kring klockan 16.50 kom polisen på plats och bad arrangörerna ta ner tältet.

Tältet togs ner strax efter klockan 17, enligt Yle Uutisets och polisens uppgifter.

Ingen hann använda droger i tältet.

”Unga människor dör”

Tuukka Tammi, programdirektör vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) säger till Yle Uutiset att han förstår de volontärer som tog initiativ till tältet.

– Lagstridig verksamhet är lagstridig verksamhet, men på principnivå förstår jag bra deras utgångspunkt och stora nöd. De här människorna känner den verklighet där unga människor årligen dör av droger och ett injiceringsrum som det här är en möjlig lösning till att underlätta situationen, säger Tammi.

Enligt honom är tidpunkten också välvald eftersom förhandlingar som bäst pågår i Ständerhuset för att slå fast hur regeringsprogrammet ska se ut för de närmaste fyra åren.

Artikeln uppdaterades 24.5.2023 klockan 18.27 med informationen att ingen hann använda droger i tältet innan det togs ner. Artikeln uppdaterades klockan 18.57 med citat av Tuukka Tammi från THL. Rubriken ändrades så att ordet ”olaglig” togs bort.

Diskussion om artikeln