Intresset för lång matematik dalar – i Pargas valde blivande studenter ämnen enligt intresse
Vårens studenter fick höra att lång matematik är viktigt då de började gymnasiet. I år skrev ändå väldigt få matematik i studentexamen.
Intresset för lång matematik har svalnat bland de svenskspråkiga studenterna i årets studentexamen.
De ungdomar som blir studenter i vår visste redan när de började gymnasiet att matematiken kommer att vara viktig i ansökningsprocessen till en högskola.
En reform år 2020 ledde till att högt betyg i lång matematik ger mest poäng i antagningen till en lång rad ämnen, också icke naturvetenskapliga. Det här systemet ska ändras från och med antagningen till höstterminen 2026.
Kristinestadsstudenterna var bäst på modersmål, Karisstudenterna på lång matematik – se hur det gick för din skola i studentskrivningarna!
Svenska Yle har analyserat vårens studentexamenstresultat.
”Allas styrkor borde bli respekterade”
Tristan Frank är blivande student från Pargas svenska gymnasium och hör till en av dem som valde att studera lång matematik.
– Jag visste att matematik var viktigt, därför valde jag det. Men det var också för att jag själv tyckte att det var roligt och jag var rätt bra på det i högstadiet, säger Frank.
Frank skrev lång matematik i studentskrivningarna under våren och blev nöjd med sitt resultat. Han studerade mycket inför provet och njöt av det, till sin egen förvåning.
– Jag hade kunnat läsa två tre veckor till, så roligt var det.
Tristan Frank vet ännu inte exakt vad han vill studera efter gymnasiet, men vet att han kommer välja ett ämne där han har nytta av att ha läst och skrivit lång matematik.
Frank tycker att poängsättningen för betygsansökan till högskolorna borde vara jämnare mellan olika ämnen.
– Allas styrkor borde bli respekterade på samma sätt.
”Ingen skillnad om jag hade skrivit lång eller kort matematik”
Emma Le Grand är en av dem som valde att studera kort matematik då hon började på Pargas svenska gymnasium 2020.
– Jag grubblade över det ganska mycket, säger hon.
Le Grand beslöt sig för att satsa på historia och samhällslära och dessutom på både tyska och franska. Lång matematik därtill hade blivit lite för mycket, säger Le Grand.
Dessutom visste hon redan var hon ville studera efter gymnasiet och på den linjen ger inte lång matematik så många poäng.
I dag är Emma Le Grand en blivande student och vet att hennes studentbetyg borde räcka för att komma in för att studera samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi, trots att hon skrev kort matematik i studentexamen.
– Det hade egentligen ingen skillnad om jag hade skrivit lång eller kort matematik, jag hade ändå kommit in.