Stoltenberg: Natos medlemsländer oense om Ukraina
Sedan 2008 har Ukraina varit på väg in i Nato. Vid toppmötet i Vilnius i juli vill ukrainarna ta ett stort kliv framåt mot medlemskap, men militäralliansen är splittrad i frågan.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa på onsdagen att medlemmarna i militäralliansen är oense om hur de ska förhålla sig till Ukrainas önskan att bli medlem.
– På den frågan finns det olika åsikter inom allansen och inom Nato är konsensus förstås det enda sättet att fatta beslut, sa Stoltenberg i Bryssel.
Ukraina vill i samband med Natotoppmötet i Vilnius i juli få en ”tydlig signal” om att landet får gå med i militäralliansen efter att kriget med Ryssland är över och har fått stöd av Natomedlemmar i Östeuropa i frågan.
– Ingen kan säga exakt vad det slutliga beslutet blir vid toppmötet i Vilnius i den här frågan.
Redan år 2008 fick Ukraina beskedet att landet en dag får bli medlem i Nato, men det räcker inte längre för Ukraina, även om landet accepterar att ett medlemskap inte kommer på fråga så länge strider pågår.
Andra säkerhetsgarantier?
Natodiplomater uppger att USA inte vill gå längre än man gjorde för 15 år sedan och Natoländer i Västeuropa uppges överväga någon annan slags säkerhetsgarantier än medlemskap i Nato under en övergångsperiod.
Frankrike uppgav i tisdags att landet kan tänka sig en överenskommelse om säkerhetsgarantier som hjälper Ukraina att försvara sig på lång sikt.
– Medlemskap i Nato är den definitiva säkerhetsgarantin, men det är inte något som kommer att hända under ett pågående krig, sa Stoltenberg.
Enligt honom är det ändå viktigt att se till att en överenskommelse finns när kriget tar slut, för att avskräcka fortsatta ryska aggressioner.
– Delvis sker det genom att erbjuda Ukraina militärt stöd för att hjälpa dem att avskräcka, och försvara sig själv, sa Stoltenberg.
Det ryska anfallskriget mot Ukraina har trappat upp landets övergång till Natovapen i och med den stora mängden militärt stöd från väst.
Källa: AFP