Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Reetta Vanhanen blir ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige

Reetta Vanhanen ler i grå jacka.
Bildtext De grönas kandidat till ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige är Reetta Vanhanen. Formellt blir hon vald till ordförande den 14 juni.
Bild: Kerttu Penttilä

De Grönas Reetta Vanhanen blir ny ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige. Formellt blir hon vald av fullmäktige i juni, men De Gröna har sagt sitt och under den pågående fullmäktigeperioden har partiet ordförandeposten.

De Grönas fullmäktigegrupp i Helsingfors föreslår att Reetta Vanhanen blir ny ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige.

Fullmäktiges tidigare ordförande Fatim Diarra meddelade att hon lämnar uppdraget när hon blev invald i riksdagen i våras.

Reetta Vanhanen är inne på sin andra period i stadsfullmäktige och har varit gruppledare för den gröna fullmäktigegruppen sedan hösten 2019. Hon är medicine och kirurgie doktor, specialiserar sig på anestesiologi och intensivvård och har ett litet barn.

Formellt sker valet vid Helsingfors stadsfullmäktiges möte den 14 juni, men uppdraget sköts den här perioden av De Gröna.

Enligt Vanhanen är en av de största frågorna under resten av fullmäktigeperioden finansieringen av social- och hälsovårdstjänsterna. Hon konstaterar i en kommentar i ett pressmeddelande att krisen i vården syns bland dem som arbetar inom vården och i patienternas vardag alla dagar.

”För att lösa situationen krävs tillräckliga statliga anslag. Finansieringsmodellen för social- och hälsovården måste repareras så att Helsingfors och HUS-sammanslutningen får tillräcklig finansiering”, anser Vanhanen.

Som fullmäktigeordförande tänker hon aktivt delta i stadsdelsevenemang.

Diarra avstår från ordförandeklubban för att makten inte ska samlas hos samma människor.

– Jag tycker inte det är rättvist att fortsätta som fullmäktiges ordförande när Helsingforsborna har valt in mig i riksdagen. Helsingfors och Helsingforsborna förtjänar en ordförande som kan fokusera på sitt uppdrag så gott som på heltid.

Enligt Diarra är politik en lagsport och då gäller det att ge plats för nya spelare på plan ibland. Själv fortsätter hon som fullmäktigeledamot i Helsingfors.

Källa: STT, Yle Uutiset