Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ron DeSantis utmanar Donald Trump som republikanernas presidentkandidat – DeSantis kampanjöppning på Twitter blev en flopp

Uppdaterad 25.05.2023 07:18.
Donald Trump och Ron DeSantis vid samma bord i Florida i april 2021.
Bildtext Tillsvidare har Donald Trump opinionssiffrorna på sin sida, men Ron DeSantis är yngre och kan peka på konservativ lagstiftning som han har drivit igenom. Räcker det för att övertyga republikanerna?
Bild: STELLA Pictures / Splash News / AOP

Nu är det officiellt: Ron DeSantis, guvernör i Florida, utmanar Donald Trump i kampen om att bli republikanernas kandidat i det amerikanska presidentvalet nästa år.

På onsdagskvällen finsk tid lämnade Ron DeSantis in pappren för att formellt inleda sin kampanj för att bli utsedd till republikanska partiets presidentkandidat i valet i november 2024.

I natt lanserade han sin kampanj på Twitter tillsammans med Twitters ägare, miljardären Elon Musk.

Men den ovanliga kampanjlanseringen blev allt annat än lyckad.

Den direktsända diskussionen mellan Musk och DeSantis skulle köra igång klockan 1 finsk tid på Twitters Space-plattform men sändningen drabbades av enorma tekniska problem.

Först kom inte sändningen igång, när intervjun till slut började brast ljudet. Dessutom blev många av de 500 000 lyssnarna utslängda, förmodligen på grund av att servern var överbelastad.

När evenemanget efter en dryg halvtimmes väntan kom igång fanns bara cirka 250 000 lyssnare kvar på linjen.

IT-entreprenören Davis Sacks som fungerade som moderator försökte skämta bort det tekniska haveriet.

– Vi har så många lyssnare att servrarna smälter, konstaterade Sacks.

Bidens kampanj tog vara på chansen

Den 44-åriga Ron DeSantis sade i samtalet med Elon Musk att han vill leda Amerikas comeback och beskrev sig som en energisk ledare, en direkt ålderspik mot 76-årige Trump och 80-årige Joe Biden.

President Joe Bidens kampanj gav ändå genast tillbaka och lade ut en bild på Twitter med texten: Den här länken fungerar.

Kampen om den republikanska nomineringen väntas bli utdragen, men bland annat en analytiker som brittiska BBC har talat med anser att DeSantis har väldigt goda förutsättningar att slå demokraternas sannolika kandidat, den sittande presidenten Joe Biden, eftersom han är ung och fräsch. Däremot skulle en upprepning av valet 2020 – Biden mot Trump – sannolikt sluta på samma sätt igen, med en seger för demokraterna.

Tills vidare ligger DeSantis och de andra potentiella utmanarna ändå långt efter Trump i opinionsundersökningarna.

Källa: AFP, Reuters, BBC