Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Floridaväljare till Svenska Yle: “Presidentkandidaten Ron DeSantis bråk med delstatens ekonomiska motor Disney ökar inte hans stöd”

Uppdaterad 25.05.2023 07:08.
Ron DeSantis i närbild med en amerikansk flagga i bakgrunden.
Bildtext Ron DeSantis, 44, vill bli republikanernas presidentkandidat.
Bild: Lehtikuva

Floridaguvernören Ron DeSantis har officiellt meddelat att han utmanar Donald Trump i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Men kan DeSantis gräl med Disneykoncernen sätta käppar i hjulen för hans presidentambitioner?

– DeSantis målar in sig i ett hörn med att bråka med Disney. Det finns många andra viktigare frågor. Varför ge sig på Disney?

Det frågar sig pensionären Jim Kelly som är bosatt i Celebration, en stad som ligger ett tiotal kilometer från Disneys jättelika område utanför Orlando i centrala Florida.

Mannen Jim Kelly som ser mot kameran.
Bildtext Pensionären Jim Kelly befarar att fighten mellan DeSantis och Disney kan påverka Floridas ekonomi.
Bild: Daniel Olin / Yle

– Jag är obunden, jag röstar på person, inte parti. Men Ron DeSantis kommer jag inte att rösta på. Han förstör ju vår ekonomi genom att ge sig på Disney, säger Kelly.

Den lilla vackra staden Celebration byggdes av Disneykoncernen i mitten av 1990-talet. Stadens liberala invånare verkar inte har någon förståelse för att delstatens guvernör nu vill straffa delstatens största arbetsgivare.

– Det är mycket politiserat, Ron DeSantis boostar sin egen popularitet genom att racka ner på Disney, säger Marina.

Ett vitt stort hus vid en liten sjö.
Bildtext Staden Celebration i utkanten av Orlando byggdes av Disneykoncernen i mitten på 1990-talet.
Bild: Daniel Olin / Yle

Disney är Floridas ekonomiska motor

Disney har en enorm betydelse inte bara för centrala Florida utan för hela delstaten. Koncernen sysselsätter 75 000 personer i Florida och lockar omkring 50 miljoner besökare till delstaten årligen.

Disney landsteg i Florida för över 50 år sedan och satte Orlando på kartan, menar Richard Foglesong, professor emeritus i statskunskap. Han jämför Disney i Florida med Vatikanstaten, men med musöron.

Professor Foglesong  som håller i en bok
Bild: Daniel Olin / Yle

– Deras ställning är väldigt lik Vatikanen som har ett självstyre inne i Italien. Detsamma gäller Walt Disney Company som har självstyre med flera privilegier i området Reedy Creek utanför Orlando. Där kallar vi dem för Vatikanen med musöron.

Foglesong skrev för över 20 år sedan en bok om Disneys särställning i Florida. I boken ser han kritisk på att en delstat ger mycket makt till ett privat bolag.

När boken kom ut väckte det ingen större debatt, men nu har den blivit högaktuell. Flera konservativa politiker har hänvisat till Foglesongs forskning, bland dem expresidenten och Floridabon Donald Trump.

Foglesong är överraskad över att det är delstatens republikanska styre som vill begränsa Disneys självstyre.

– Det sista man förväntar sig av en republikansk guvernör är att han ska attackera delstatens största företag. Republikerna är ju traditionellt för låga skatter och mindre reglering.

Disneyslottet i Orlando, i förgrunden en staty med Walt Disney.
Bild: AOP

Varför gav sig guvernören på Disney?

Floridas 44-årige republikanske guvernör, Harvardutbildade Ron DeSantis omvaldes i en jordskredsseger i november.

DeSantis har som guvernör med hjälp av en republikansk majoritet fört Florida långt högerut.

Aborträtten har begränsats till sex veckor, vapenlagstiftningen har luckrats upp och migrationspolitiken har stramats åt.

Men framför allt har Ron DeSantis gjort skolan till ett slagfält i sitt krig mot det han kallar för ”woke-politik”. Det vill säga politisk korrekthet och liberala värderingar.

Barn ska inte indoktrineras, menar DeSantis och i Florida är det bland annat förbjudet att undervisa om slaveriet på ett sätt som kan få vita elever att känna skuldkänslor.

DeSantis bråk med Disney inleddes däremot redan i fjol efter att underhållningsjätten kritiserat den så kallade ”Don't say gay”-lagen i Florida. Det är en lag som förbjuder undervisning om sexuell läggning och könstillhörighet för barn under 10 år.

Demonstanter bär skyltar där de protesterar mot guvernör Ron DeSantis
Bildtext Demonstranter protesterar mot ”Don't say gay”-lagen.
Bild: Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA

Disney satte sig på tvären, kritiserade lagen och krävde att den skulle strykas. Disneys utspel var som att kasta bensin på DeSantis eld.

– Först har Disney unika privilegier i decennier och sedan börjar de kritiserat delstatens lagar … jag tänker sätta stopp för det, sade DeSantis.

”Kritiker kallar det för Ron DeSantis personliga vendetta”

Guvernör Ron DeSantis beslöt att straffa Disneykoncernen med olika motaktioner som att begränsa storföretagets självbestämmanderätt i Florida.

Men Disneykoncernen med sin nygamla vd Bob Iger beslöt att sätta hårt mot hårt och stämde Ron DeSantis.

Dessutom stoppade Disney en enorm investering i Florida värd över 1,5 miljarder dollar som skulle ha skapat tusentals nya jobb.

Även om DeSantis har ett väldigt starkt stöd bland republikanska väljare i Florida kan Disneys stoppade investering slå tillbaka mot DeSantis, menar professor Foglesong.

– Som presidentkandidat får han förklara hur han som guvernör kommer att ersätta alla de jobb som gått förlorade eftersom han retade upp Disney och drog tillbaka de jobb som de planerat för Florida.

Floridas guvernör Ron DeSantis i röd slips och blå kostym bakom en talarstol fotograferad snett nerifrån.
Bildtext Floridaguvernören Ron DeSantis utmanar Donald Trump i kampen om att bli republikanernas kandidat i det amerikanska presidentvalet nästa år.
Bild: All Over Press

Professor Foglesong säger att ingendera av parterna ser ut att backa. Hur det hela kommer att sluta och vem som vinner rättsprocessen vill han ändå inte spekulera om. Däremot är de flesta överens om Disneykoncernen har större juridiska muskler.

– Det enda som är säkert är att rättsprocessen kommer att bli utdragen och kan även påverka Ron DeSantis presidentkampanj.