Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledaren för Ryska frivilligkåren efter intrånget i Belgorod: Ni kommer att se oss på ryska sidan igen

Uppdaterad 25.05.2023 14:35.
Ryska frivilligkårens ledare Denis Kapustin (i förgrunden) talade med journalister i Charkiv-regionen nära gränsen mot Ryssland på onsdagen. Han har inget emot att kallas nazist.
Bildtext Ryska frivilligkårens ledare Denis Kapustin (i förgrunden) talade med journalister i Charkiv-regionen nära gränsen mot Ryssland på onsdagen.
Bild: EPA-EFE

Den ryske ledaren för Ryska frivilligkåren, Denis Kapustin, sa på onsdagen att hans grupp kommer att göra fler intrång på ryskt territorium, efter intrånget i Belgorod i början av veckan. Han själv beskrivs som en nynazist.

Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen är de två milisgrupper som säger sig ligga bakom intrånget i Belgorod och något tiotal av dem mötte på onsdagen journalister i Charkiv-regionen, nära gränsen mot Ryssland.

Ryssland hävdar att den ryska militären dödade över 70 av de miliser som deltog i intrånget i Belgorod. Den ryske, självutnämnde kommendören för Ryska frivilligkåren, Denis Kapustin säger att bara två av hans män blev lätt skadade och att totalt två milismän dödades och tio skadades.

– Jag tror att ni kommer att se oss igen på den sidan, sa Kapustin.

– Jag kan inte avslöja kommande saker, jag kan inte ens avslöja riktningen, men gränsen är lång, tillade han.

”Vapnen kommer inte från västliga partner”

Kapustin fick flera frågor om den militärutrustning och de USA-tillverkade bepansrade fordon som miliserna ska ha använt sig av under intrånget i Belgorod.

Han svarade inte direkt på frågan om varifrån de fått tag på dem.

– Jag vet exakt varifrån jag fick mina vapen. Tyvärr inte från västliga partner, sa Kapustin.

Han antydde också att de USA-tillverkade bepansrade fordon som Ryssland säger sig ha beslagtagit i Belgorod, så kan ryssarna ha fått tag på under striderna i Bachmut, i östra Ukraina, eller på den svarta marknaden.

Medlemmar av Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen mötte pressen ute i naturen i Charkiv-regionen, nära den ryska gränsen på onsdagen.
Bildtext Medlemmar av Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen mötte pressen ute i naturen i Charkiv-regionen, nära den ryska gränsen på onsdagen.
Bild: EPA-EFE

”Vi fattar våra egna beslut”

Enligt Kapustin försåg Ukraina miliserna med information, bensin, mat och mediciner inför intrånget i Belgorod.

– Och så klart tog ukrainsk militär hand om våra sårade. Men allt utöver det skulle göra saker komplicerade, sa Kapustin.

– Varje beslut vi fattar...utanför landets gränser (Ukrainas gränser) är våra egna beslut. Förstås kan vi be våra ukrainska kamrater om hjälp med planeringen, tillade han.

Stämpeln som nazist är ingen förolämpning

Ryssland beskriver de här milismännen som ukrainare, medan Ryska frivilligkåren hävdar att gruppen består av ryssar som strider för Ukraina mot Rysslands president Vladimir Putin.

Den amerikanska människorättsorganisationen Anti-Defamation League har beskrivit Kapustin som ”en rysk nynazist som levde i Tyskland i många år”.

På onsdagen fick Kapustin frågan om han har något emot att stämplas som nazist. Han svarade att han inte upplever det som en förolämpning.

Han tillade ändå att han inte vet varför han skulle kallas så.

– Jag har mina egna åsikter. De är patriotiska, traditionalistiska, konservativa. Ni kommer aldrig att se mig vifta med ett hakkors eller höja min hand i en Hitlerhälsning.

Kapustin har också använt namnet Denis Nikitin och han använder krigsnamnet White Rex (vit kung).

Källor: Reuters, Yle