Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Giganternas kamp redan i kvartsfinal – Lejonen tar sig an Kanada i finalreprisen

Uppdaterad 25.05.2023 11:13.
Teemu Hartikainen tacklas mot sargen.
Bildtext Det lär bli tuffa tag längs med sargen i kväll.
Bild: Tomi Hänninen

Nu börjar allvaret. Endast seger duger då Finland går in i VM-slutspelet. Kvartsfinalmotståndet är tufft och bekant – Lejonen har mött Kanada i de tre senaste VM-finalerna.

Kanada–Finland

Tammerforsarenan, kl. 20.20
Yle Sporten inleder VM-chatten redan klockan 16.00 med de tidiga kvartsfinalerna.

Finlands läge: Vinnarkultur att falla tillbaka på

Det bör sägas: Finland har inte hittills övertygat i VM. Det enda som fungerat klanderfritt är spelet i numerärt underläge där Lejonen ligger tvåa i VM-statistiken med en boxplayprocent på 92,9.

I övrigt finns det frågetecken. Offensiven har varit trubbig, spelet i powerplay omständligt och förutsägbart, defensiven bräckligare än tidigare och målvakterna förvånansvärt flaxiga.

Mycket har sagts om det finländska målskyttet och Mikko Rantanens noll fullträffar under gruppspelet. Att Lejonen åkt på klart fler baklängesmål än i OS och VM i fjol har inte haft samma genomslagskraft. Men kom ihåg att den täta defensiven har varit nyckeln till framgångarna. Finland bör spela mer kompakt i fortsättningen om laget tänker försvara sin VM-titel.

Men Finland har något som ger hopp om att det ska lossna i slutspelet. Laget kryllar av vinnarskallar som har marinerats i flera framgångsrika turneringar. Och Jukka Jalonens lag har haft en förmåga att höja sig då insatserna är som högst.

Jalonens kvartsfinalsaldo är förnämt. Tio matcher har resulterat i åtta segrar och två förluster. De senaste sju kvarterna har Lejonen vunnit då de haft sin speciella guldtränare i båset.

Jukka Jalonens VM-kvartsfinaler

VM 2022 Finland–Slovakien 4–2
OS 2022 Finland–Schweiz 5–1
VM 2021 Finland–Tjeckien 1–0
VM 2019 Finland–Sverige 5–4 efter förlängning
VM 2013 Finland–Slovakien 4–3
VM 2012 Finland–USA 3–2
VM 2011 Finland–Norge 4–1
VM 2010 Finland–Tjeckien 1–2 efter straffläggning
OS 2010 Finland–Tjeckien 2–0
VM 2009 Finland–USA 2–3

Kanadas läge: Potential till bättre

Årets Kanada är ett typiskt nordamerikanskt landslag. Spelarna är fysiska och tuffa att rubba i dueller och framför allt backarna har bra skott. Men det är inte ett särdeles tempostarkt lag.

Yles expert Ismo Lehkonen har noterat att Kanadas försvarsspel varit svajigt. Kanadensarna har stundvis fuskat i defensiven vilket har lett till att motståndarna kommit enkelt förbi den kanadensiska forecheckningen.

Kanadas tränare Andre Tourigny bakom bänken.
Bildtext Andre Tourigny är Kanadas huvudtränare i VM.
Bild: CTK/All Over Press

Men utvecklingskurvan pekar uppåt. Kanada var klart bättre än Tjeckien i den sista gruppspelsomgången och det hör till VM-turneringarnas oskrivna lagar att kanadensarna höjer sig ytterligare då slutspelet startar.

Om Finland har ett imponerande kvartsfinalsaldo under Jukka Jalonens ledning kan det samma sägas om Kanada. Lönnlöven har vunnit sina sju senaste VM-kvartsfinaler.

Håll koll på: Målvaktsduellen

Kanadas förstamålvakt Sam Montembeault har matchats sparsamt. Montreals burväktare har varit stabil och bara släppt in fem mål på fyra matcher. Den reslige Montembault (191 centimeter) täcker målet ypperligt så Finland kommer sannolikt att få jobba hårt för varje fullträff.

Emil Larmi ser fundersam ut.
Bildtext Emil Larmi har blickarna på sig i kväll.
Bild: Tomi Hänninen

Emil Larmi har en hyfsad statistik – hans räddningsprocent på 92,2 ger en nionde plats i turneringen. Men han har inte övertygat till fullo.

Larmi har spottat puckar framför sig och det är aningen oroväckande. Kanada är starkt framför motståndarkassen så Finlands försvar får se upp om Larmi inte har kontroll på sina returer. Kvällens match är ett stort test för Finlands förstamålvakt.

Tidigare möten: Fördel Kanada men Lejonen bättre på sistone

Dagens kvartsfinal är den 130:e landskampen mellan Finland och Kanada. Lejonen har vunnit 38 och lönnlöven 81 av de matcherna. Tio kamper har slutat oavgjort.

Lagen har ställts mot varandra i de tre senaste VM-finalerna. Finland vann i fjol och i Bratislava 2019, medan Kanada vann finalen 2021 i Riga. Finalmötena står 2–2 i och med att Kanada vann över Lejonen efter straffläggning i Milano 1994.

Trots att kanadensarna har vunnit merparten av matcherna mot Finland så har trenden vänt de senaste åren. Lejonen har besegrat Kanada i sex av de sju senaste kamperna. På 2000-talet har det överlag varit hugget som stucket. Sjutton matcher har slutat i kanadensisk seger och sexton i en blåvit triumf.

Lejonens bekräftade formationer: Inga förändringar

Jukka Jalonen har mer tålamod än de flesta ishockeytränarna och göra inga förändringar i de blåvita formationerna till kvällens ödesmatch.

Anfallsspelarna Waltteri Merelä och Jere Sallinen samt målvakten Christian Heljanko får följa kvartsfinalen i kostym.

Första femman:
70 Teemu Hartikainen – 65 Sakari Manninen – 96 Mikko Rantanen
4 Mikko Lehtonen – 55 Atte Ohtamaa

Andra femman:
84 Kaapo Kakko – 74 Antti Suomela – 42 Kasperi Kapanen
3 Olli Määttä – 50 Miika Koivisto

Tredje femman:
82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
52 Mikael Seppälä – 2 Ville Pokka

Fjärde femman:
29 Ahti Oksanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
6 Niklas Friman – 23 Nikolas Matinpalo

Målvakt:
33 Emil Larmi (45 Jussi Olkinuora)

Tipset: Ny förlängningsthriller på gång?

Finland tätar till sitt spel och frustrerar kanadensarna i en målsnål tillställning. Det står 1–1 efter tre perioder men Lejonen nätar i förlängningen och vinner med 2–1.

Diskussion om artikeln