Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadskärnorna läcker – Jakobstad klarar sig klart bättre än Helsingfors

Helsingfors har inte återhämtat sig från pandemin - många butikslokaler gapar tomma - Spela upp på Arenan

Distansarbete, näthandel och vacklande turism. Köpcentrum utanför städerna blir allt vanligare. Orsakerna är många till att kommersen sipprar ut ur de finländska stadskärnorna.

I Helsingfors stadskärna är just nu mer än var sjunde affärslokal tom. Sedan fjolåret har den som vill etablera sig i stadskärnan 21 lokaler fler att välja mellan, totalt är de nu 112.

Läget har alltså förvärrats betydligt i huvudstadens absoluta centrum. Men det är inte frågan om något undantag. När man ser på hela landets stadskärnor har utbudet av affärer sjunkit med 3,7 procent, och var tionde affärslokal gapar tom. Det framkommer i föreningen Levande Stadskärnor EKK:s nypublicerade rapport

– Det är ett stort problem att affärslokaler är så tomma här i Helsingfors från företagarens synvinkel, säger Timo Lappi som är verkställande direktör för turism- och restaurangförbundet Mara.

En man med glasögon och mörk jacka står framför en outhyrd affärslokal i Helsingfors.
Bildtext Timo Lappi ser samarbetet mellan staden och företagen som väsentligt.
Bild: Patrik Schauman / Yle

Lappi pekar ut distansarbetet som en av de största orsakerna till trenden. Före coronakrisen fylldes Helsingfors butiker och restauranger av folk som arbetar på ministerier och företag i stadskärnan. Nu arbetar många av dem på distans och kommer på jobb kanske bara två dagar i veckan.

E-handeln har tvingat många butiker att stänga. Och Rysslands anfallskrig i Ukraina gjort så att det inte längre anländer lika många turister från länder som Kina eller Japan, nämner Lappi som ytterligare orsaker. Dessutom har kostnaderna för företagen som hyr i stadskärnan ökat.

Skyltfönstret på en tom affärslokal. Människor går förbi i förgrunden.
Bildtext Förvaltarna är rätt duktiga på att få tomma lokaler att smälta in. Den här lokalen på Glogatan i Helsingfors reflekterar grannarnas livstecken. Andra tejpar fönstren med heltäckande reklam.
Bild: Daniel Ekblad / Yle

Restaurangerna har ändå klarat sig relativt väl. I hela landet har mängden lediga restauranglokaler bara ökat med en halv procent, och i Helsingfors centrum är antalet restauranger det samma som det varit i tre år: 678.

Enligt EKK är det tack vare den nya trenden att mat körs hem från restaurangerna.

EKK: Tammerfors centrum är mer livskraftigt än Helsingfors

I Tammerfors centrum har man under det senaste decenniet byggt ett spårvagnsnät, invigt en arena med 15 000 platser och grävt ner en motorväg. Det här kallar EKK för en ”supertreenighet” i sin nypublicerade jämförelse, där stadens centrum utses till landets mest livskraftiga.

Det kostade ett par miljarder, men det var värt varenda euro, anser föreningen i rapporten.

Bland annat Vasa, Åbo och Jakobstad finns också med på listan. Enligt EKK präglas Vasa av en koncentrerad stadskärna. I Åbo har många nya restauranger slagit upp dörrarna, och torgparkeringen har äntligen öppnat. Den minsta staden på listan, Jakobstad, stoltserar med Finlands lägsta vakans bland affärslokaler på 2,8 procent.

Fem frågor om livskraft

Finlands tio mest livskraftiga stadskärnor

  1. Tammerfors (150 poäng)

  2. Helsingfors (138 poäng)

  3. Åbo (136 poäng)

  4. Jakobstad (130 poäng)

  5. Borgå (127 poäng)

  6. Dickursby (115 poäng)

  7. Vasa (109 poäng)

  8. Villmanstrand (107 poäng)

  9. Kuopio (104 poäng) och Lahtis (104 poäng)

Källa: EKK:s undersökning

Hör bilar hemma i stadskärnorna?

Många butiks- och restaurangägare är upprörda över hur svårt det är att komma in till Helsingfors centrum med bil. Kunder som kommer till affären med en stor baklucka köper mera än folk som måste bära hem sina tunga kassar.

Ideapark i Seinäjoki.
Bildtext Vid Ideapark i Seinäjoki finns det gott om parkering.
Bild: Ideapark

Alldeles i Helsingfors centrum finns bara få bostäder, så de flesta som vill handla där måste ta sig dit längre ifrån. Dessutom pågår en hel del vägarbete på vägarna in till centrum. Som Timo Lappi ser på saken så är det något som bidrar till den ökande vakansen.

– När det är svårt att ta sig hit, och dyrt att parkera, så väljer många familjer till exempel köpcentrum utanför Helsingfors centrum, säger Lappi.

EKK prisar å sin sida det sätt som närtågen och metron knyter an till en central punkt i Helsingfors. Man beklagar samtidigt den effekt som nyöppnade bilvänliga köpcentrum i periferin, distansarbete, sjunkande turism och näthandeln har på stadskärnans livskraft.