Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hovrätten ändrar inte tingsrättens dom gällande dödsolyckan på Erstan

En segelbåt med bruten mast, en motorbåt och Sjöräddningens båt guppar bredvid varandra på havet. I en kollision mellan motorbåten och segelbåten dog personer.
Bildtext Arkivbild på de båda båtarna efter olyckan.
Bild: Västra Finlands sjöbevakningssektion

Helsingfors hovrätt ändrar inte tingsrättens beslut gällande dödsolyckan på Erstan 2019. Två personer dog då en motorbåt krockade med en segelbåt.

Helsingfors tingsrätt har tidigare dömt en person till 1 år och 6 månaders villkorligt fängelsestraff för dödsolyckan på Erstan i Åbolands skärgård. Båtarna krockade på ett ställe där två farleder korsar varandra. Motorbåten körde 23 knop och segelbåten 5 knop.

Enligt åklagaren hade den åtalade försummat sin plikt att hålla utkik och försummat väjningsplikten med följden att motorbåten han körde krockade med en segelbåt.

Två personer ombord på segelbåten dog i olyckan.

Den åtalade dömdes för två fall av grovt dödsvållande, två fall av grovt vållande av kroppsskada och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Den åtalade har överklagat tingsrättens dom.

Hovrätten ansåg liksom tingsrätten att den åtalade hade gjort sig skyldig till de här brotten, och höll också med om tingsrättens straff. Enligt hovrätten var publiciteten som fallet fick inte sådan att den kunde beaktas vid utdömandet av straffet.

Däremot sänkte hovrätten den ena målsägandes ersättning för bestående skada enligt den åtalades yrkande.