Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Glömde passet hemma – får böta nästan 60 000 för båttripp till Estland

Uppdaterad 26.05.2023 15:16.
En hand som håller i ett pass.
Bildtext Att resa till Estland utan pass kan bli dyrt. Riktigt dyrt.
Bild: Mikaela Löv / Yle

En finländsk miljonär gjorde sig skyldig till lindrigt riksgränsbrott när han gjorde en dagsutfärd till Estland i sin båt, utan sitt pass. Det här slår Högsta domstolen fast i sitt beslut.

Den här båtresan gjordes redan år 2015 och Högsta domstolens beslut kommer nu, nästan åtta år senare.

Mannen döms för lindrigt riksgränsbrott till fem dagsböter. Med hans inkomster ger det en bötessumma på nästan 60 000 euro.

Och processen blev inte bara lång, den blev invecklad också.

Bötfälld, friad, fälld, friad och slutligen fälld

Mannen fastnade i en kontroll på finska sidan när han kom tillbaka från sin dagstripp och gränsövervakaren skrev ut 15 dagsböter för att han rest utan giltigt resedokument, i det här fallet pass eller giltigt id-kort. Mannen gick inte med på att betala och ärendet gick till åklagaren som valde inte väcka åtal.

Men biträdande riksåklagaren gick emot åklagarens beslut, ärendet gick vidare till förundersökning och tingsrätten dömde honom för lindrigt riksgränsbrott.

Ärendet gick sedan vidare till hovrätten som friade honom.

I Högsta domstolen tog ärenden ytterligare en ny vändning då domstolen valde att be om ett förhandsbeslut från EU-domstolen. Högsta domstolen vill ha besked om huruvida det är rimligt att döma en EU-medborgare som utan resedokument korsar gräsen mellan två medlemsländer, för riksgränsbrott.

Och nu, mer än fyra och ett halvt år efter att ärendet kom till Högsta domstolen, kommer beslutet att mannen döms för lindrigt riksgränsbrott till fem dagsböter, 58 310 euro. Domslutet var inte enhälligt och föredragande ansåg att mannen borde slippa böter för att processen blivit oskäligt utdragen.

Artikeln uppdaterad 26.5 2023 kl 15.10 med en precisering om att pass och id-kort är giltiga dokument för inresa till Estland.