Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karisbon Minea Silén studerade på frisörlinjen i Axxell – är redan ute i arbetslivet

En ung kvinna med långt hår
Bildtext Minea Silén är nyutexaminerad frisör.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

För den som vill snabbt ut i arbetslivet och fokusera på mera praktiska studier kan en yrkesutbildning vara rätt val. Minea Silén måste i början av sin tid på Axxell delvis studera på distans.

Jag träffar Minea Silén på frisersalongen där hon jobbar sedan två månader. Hon tog steget rakt ut i arbetslivet direkt efter studierna på Axxell.

För henne var det viktigt att få studera något mera praktiskt och slippa teori. Silén började studera på frisörlinjen efter högstadiet.

– Det har varit skönt att slippa matematik och sådana ämnen som man har på högis, säger hon.

Lektionerna har varit roliga, praktikperioderna intressanta och Minea Silén har fått många vänner på Axxell. Hon började studera under pandemiåret 2020.

– Vi hade tur som hann vara i skolan en stund innan vi måste börja studera på distans, så jag hittade vänner före det.

Under det första året fick hon delvis studera på distans. Det var inte lika bra som närstudier, men det gick.

– Under distansen övade vi på flätor och frisyrer som man kunde själv laga hemma på dockor. Det fungerade helt bra. Vi gjorde också skrivuppgifter, säger Silén.

frisör vid sin stol
Bildtext Minea är nöjd med utbildningen hon fått på Axxell. Motivation är viktigt för att lära sig, och hennes grupp var motiverade.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

På fråga om vad man kunde förbättra med yrkesutbildningen som den ser ut nu, säger Minea Silén att dagarna ibland var onödigt korta.

– Då fanns det inte så mycket att göra. Vissa examensdelar var kanske lite korta ibland, klippningar var jag osäker på första gången jag gick på praktik.

När det blir dags för skolavslutning brukar studenterna få mycket uppmärksamhet. Minea Silén är nyfiken på hur det skulle vara att gå igenom hela ståhejet kring en studentexamen.

– Jag har många kompisar som blir studenter och det låter kul när de talar om att de ska ha stora fester, men jag kommer med på dem så det är helt okej, skrattar Minea Silén.