Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Drygt tio års fängelse för över hundra sexualbrott mot barn och unga

Uppdaterad 25.05.2023 14:30.
En tatuerad man täcker sitt ansikte.
Bildtext Den dömda mannen täckte sitt ansikte i rätten.
Bild: Anu Leena Hankaniemi / Yle

Tingsrätten i Birkaland har dömt en man född 1996 till 10,5 års fängelse för över hundra brott, bland dem grova sexualbrott. Bland de nästan 120 målsägande är de yngsta i 10–11 år gamla.

Tingsrätten dömde Jesse Niko Kristian Erkkonen till fängelse i tio år och sex månader för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Största delen av offren var flickor i åldern 10 till 17 år, bosatta i Valkeakoski och i andra delar av landet. Enligt åtalet närmade sig förövaren barn i närheten av en idrottsplan, masturberade inför dem och utförde andra sexuella handlingar.

De flesta av brotten begicks på sociala medieplattformar. Mannen använde sig av flera olika Snapchat-konton och instruerade unga att skicka honom bilder på sig själva. Han försökte tysta offren med hot om att publicera bilderna, men det hela kunde börja nystas upp när några av hans offer började prata om saken i skolan.

Mannen gav offren tobak och cannabis i utbyte mot bilder och sexuella tjänster.

Enligt tingsrätten har mannen varit medveten om offrens ålder. I en del fall hade han hört sig för om deras ålder, i andra framgick den tydligt på deras konton.

Omfattningen av den här brottsligheten klarnade för polisen på hösten 2021 då den misstänkta greps och hans telefon undersöktes.

Tingsrättens dom kan ännu överklagas.