Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Särbegåvade elever får egen handlingsplan i Jakobstadsregionen

Koulureppuja koulun käytävän lattialla. Oppilaat kävelevät reppujen ohi.
Bildtext Särskilt begåvade elever är inte detsamma som högpresterande elever.
Bild: Katja Halinen / Yle

De sex kommunerna i Karleby- och Jakobstadsregionen får en gemensam handlingsplan för särskilt begåvade elever.

I handlingsplanen ges vägledning för hur elever med särskild begåvning ska fångas upp, bemötas och undervisas.

Särskilt begåvade elever är inte detsamma som högpresterande elever, utan en särskilt begåvad elev kan ofta ha begåvning som inte syns i klassrummet, skriver kommunerna i handlingsplanen.

– De vill lära sig, men de vill se någon nytta och mening med det de ska lära sig. De ska ha nytta av det själva på ett helt annat sätt än vad de högpresterande känner, sa specialläraren Heidi Muukkonen till Yle Österbotten för en tid sedan.

En del av de särskilt begåvade eleverna kan underprestera eller ha svårt att koncentrera sig och de tappar ibland motivationen då de inte får utmaningar eller uppgifter som fångar deras intresse.

Tecken på särskild begåvning kan vara tidig språkutveckling och att eleven tidigt använder avancerade ord, de lär sig ofta läsa vid 3–4 års ålder (på eget initiativ). Personer med särskild begåvning kan ofta i tidig ålder återge en sång med exakthet, de har lätt att lära sig spela olika musikinstrument, kan lösa avancerade matematiska ekvationer och kan tidigt lära sig klockan.

Handlingsplanen är uppgjord i regionalt samarbete mellan Jakobstad, Pedersöre, Larsmo, Nykarleby, Kronoby och Karleby.