Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tonåring döms till fängelsestraff för knivhuggning i Åbo

Åbo rättscenter, en vit byggnad med stora fönster, fotograferat en solig vinterdag med snö på marken.
Bild: Kamal Afarin / Yle

I januari knivhögg en femtonåring en annan person i Åbo. Händelsen började med ett bråk i en lägenhet nära hamnen.

En femtonåring döms till 2 år och 6 månaders fängelsestraff. Enligt Egentliga Finlands tingsrätt gjorde tonåringen sig skyldig till dråpförsök som ung person och straffbart bruk av narkotika som ung person.

Båda brotten ägde rum den 27 januari i år.

Femtonåringen och en annan person befann sig i en höghuslägenhet nära hamnen i Åbo. Under natten började de bråka. Femtonåringen stack sedan den andra personen i halsen med en kniv efter att först ha gjort honom delvis försvarslös genom att spreja pepparsprej på honom.

Enligt åklagaren uppfyllde handlingen definitionen för dråpförsök, och det var det en slump att kniven inte orsakade större skador som troligen hade lett till att offret dog. Offrets skador krävde operation under nedsövning.

I sina kläder hade femtonåringen också haft med sig 1,4 gram amfetamin för eget bruk.

Femtonåringen hålls häktad tills vidare och förs till Åbo fängelse om han inte väljer att överklaga domen. Domen har inte vunnit laga kraft.

Flera våldsbrott bakom sig

Trots sin unga ålder har 15-åringen en dyster brottsbakgrund. I september dömdes han för en knivhuggning som inträffade förra sommaren.

Dessutom var tonåringen huvudgärningsman i knivhuggningen i Puolalaparken i Åbo i januari i fjol där offret var en 14-årig pojke. Då var gärningsmannen under 15 år gammal och hade inte straffrättligt ansvar.