Polisen har fått bukt med gatugänget som var aktivt i Åbo under hösten
Under hösten har polisen utrett flera misstänkta brott med kopplingar till gatugängsverksamhet i Åboregionen. Nu har åbopolisen ändå fått läget under kontroll.
Överkommissarie Stephan Sundqvist från Åbopolisen säger att man är mycket strikt med vilken sorts verksamhet som klassas som gängverksamhet. Det är inte något man lätt vill stämpla ungdomar med. Förra hösten fanns ett tydligt gäng i Åbo som också sysslade med kriminell verksamhet. De hade medlemmar som gjorde sig skyldiga till våldsbrott, olaga hot och försäljning av droger.
– Här var det fråga om mycket traditionella polismetoder som vi tog till. De ledde till slut till att vi också fick gängmedlemmar fällda i rätten. Det här har vi märkt att har fört med sig goda resultat, säger Sundqvist.
Gatugänget bestod till stor del av personer mellan 18 och 30 års ålder. En stor del av gängets verksamhet kretsade också kring att utmärka gängets territorium.
Sundqvist är lite försiktig med att säga att gatugänget nu helt och hållet är borta från Åbos gator, men så vitt polisen är medveten så har gänget upphört med sin verksamhet.
– Vi har fått liknande signaler från våra kollegor i Helsingfors också, säger Sundqvist.
De traditionella polismetoderna som Sundqvist syftar på består av antecknande av brottsanmälningar och en riktad satsning för att få vissa utredningar kopplade samman till en helhet.
– Det handlar alltid om individer i utredningar. Vi misstänker aldrig gäng för brott. Men om personerna är grupperade till ett gäng så koncentrerar vi utredningar till de inblandade personerna. Det att vi nu lyckades få några fängelsestraff för ett par centrala gängmedlemmar har gjort väldigt mycket, säger Sundqvist.
Utöver det här fortsätter polisen med mjukare medel genom att arbeta nära med ungdomar med syftet att förebygga brottslighet.
– Vi hoppas kunna visa ungdomarna att det finns möjligheter utanför det kriminella gänglivet. Om man är utslagen så finns det en lockelse till framgång, pengar och status genom gänglivet, säger Sundqvist.
Sundqvist betonar att läget i Finland fortfarande ändå är mycket bättre än exempelvis i Sverige.
– Allt är såklart möjligt, men jag skulle inte vara för orolig över gängkriminalitet i framtiden, säger Sundqvist.
Fängelset gör bättre kriminella
Ett vanligt fenomen då kriminella skickas till fängelse är att de då lär sig att bli bättre kriminella och dessutom skapar nya kontakter till andra kriminella. Det här ser överkommissarie Stephan Sundqvist som ett tvåeggat svärd.
– Gängmedlemmarna som stannar ute i samhället har en tendens att minska gängverksamheten då en central person får fängelsestraff. Sedan är det ofta så att de som kommer ut ur fängelset sällan är bättre medborgare än de var innan fängelsestraffet. Därför är det så viktigt med det preventiva polisarbetet, säger Sundqvist.
Sundqvist vill ändå poängtera att fängelsestraff har sin plats i samhället som ett sätt för personer att stå för sina brott.